Balears 23/08/2013

El PP deixa la porta oberta a canviar la llei pel lloguer turístic

No ho descarta si per aquí passa el consens en la cita d'avui entre govern, consells i ajuntaments afectats

Quim Torres
3 min
AMB MALETES PER PALMA  01. La proliferació de turistes amb maletes pel centre de Palma mostra l'auge d'aquest sector. 02. Delgado aborda avui la qüestió amb batles.

Palma.El PP va deixar entreveure ahir com pot acabar la reunió convocada per avui entre el Govern, els consells insulars i els ajuntaments per discutir sobre el que es coneix com a lloguer turístic, el lloguer de pisos i apartaments a turistes, que ha passat a ser il·legal, després que la darrera modificació de la Llei d'arrendaments urbans estatal exclogués aquesta fórmula i que la llei general turística de Balears la prohibeixi excepte per a xalets i altres cases aïllades (unifamiliars aïllats). La prohibició explícita de les estades turítiques en pisos, apartaments o adossats, impulsada per la Conselleria de Turisme de Carlos Delgado, ha evidenciat que només té devora els hotelers i, en canvi, té davant la resta de sector turístic (sobretot l'oferta complementària) i, principalment, molts batles del seu partit, el PP, que pressionen perquè es permeti el lloguer turístic.

És en aquest context que el PP deixà ahir la porta oberta a canviar la Llei general turística per regular el lloguer turístic a pisos i apartaments. Així ho va apuntar la portaveu de Turisme del grup parlamentari popular, Lourdes Bosch, qui assegurà que no es podia descartar la modificació d'aquesta norma si així s'ha d'aconseguir l'acord en la reunió prevista per avui. "El PP cerca, abans que res, el consens, i la gent pot estar ben tranquil·la perquè cercam el bé general de les Illes Balears, que són eminentment turístiques", afirmà Bosch als passadissos del Parlament.

La possibilitat de revisar la llei turística per aquesta qüestió, que fins ara no havia plantejat el PP, suposaria tocar per segona vegada una norma en vigor des del juliol de l'any passat perquè el decret llei de la Platja de Palma ja en canvià alguns articles fa pocs mesos. "Si això fos el més òptim, podria arribar a donar-se", però "és aventurar futuribles", apuntà Bosch quan li demanaren per la possibilitat que el consens en la reunió d'avui passi per modificar aquesta llei. La diputada, amb tot, recalcà que la norma ha permès aflorar uns 2.000 habitatges vacacionals (unifamiliars aïllats), que suposen 15.000 places turístiques fins ara no regulades.

"Allò que s'ha de fer ara és una reunió amb els consells i ajuntaments afectats de primera mà, escoltar les problemàtiques i possibles solucions i, basant-se en tot allò que demà -avui per al lector- surti, es prendrà una decisó, però anem per passes", insistí la portaveu de Turisme del PP al Parlament. A la reunió d'avui hi assistiran el vicepresident del Govern, Antonio Gómez; el conseller de Turisme, Carlos Delgado; els presidents dels consells insulars; representants de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i els batles dels municipis més perjudicats per la normativa relativa a lloguer turístic.

El PSIB vol que es reguli

A la reunió no hi participarà l'oposició, que no hi ha estat convocada i que s'ha posicionat a favor de permetre el lloguer turístic de pisos i apartaments. Ahir, el PSIB demanà públicament al Govern que "reguli" la qüestió i "cerqui solucions" al "problema que ha creat" deixant fora de la llei una oferta turística tan important, que engloba uns 62.000 habitatges a Balears. Els socialistes insistiren a demanar a Delgado que reguli el lloguer vacacional però, en un atac de sinceritat, reconegueren que ells no sabrien com fer-ho. Apuntaren, això sí, que es podria fer de la mateixa manera que es regula el lloguer turístic d'unifamiliars, tot i que també apuntaren que ells consideren massa laxa la normativa i que, en realitat, allò més complicat és que la regulació sigui eficaç.

En aquest sentit, advertiren que la regulació hauria de ser "estricta" i, com a mínim, s'hauria de garantir que l'habitatge té cèdula d'habitabilitat i compleix un seguit de garanties, entre les quals les de seguretat. Subratllaren la necessitat de garantir unes normes de convivència (especialment pel que fa als renous) per no afectar els veïns, però també apuntaren que això és vàlid per a tot el turisme en general. "El pitjor de tot és que no estigui regulat perquè es crea una injustícia", assegurà el diputat Jaume Carbonero, qui recalcà que la regulació actual només beneficia "uns pocs", els hotelers. Carbonero comparegué amb la portaveu parlamentària de Turisme, Bel Oliver, qui defensà que el turisme que s'allotja en pisos dinamitza l'oferta complementària i genera unes rendes que queden aquí i suposen un complement per a moltes famílies en temps de crisi.

Els socialistes presentaran una interpel·lació perquè Delgado doni explicacions al Parlament i forçaran una votació amb l'objectiu que els diputats del PP, un partit amb veus contràries a la prohibició, s'hi posicionin i "es retratin".

stats