PROSPECCIONS PETROLÍFERES
Balears 05/04/2014

PP i Oceana rebutgen pagar per evitar sondejos, com diu Antich

Els populars avisen que el cost també podria arribar a 83 milions

Q. Torres
2 min

Palma.L’expresident i ara senador autonòmic Francesc Antich només va aportar, en la seva compareixença al Parlament, una part de les xifres incloses en un informe del ministeri d’Indústria i Energia sobre les prospeccions petrolíferes. Així ho defensà ahir el PP, qui acusà Antich de dir “mitges veritats”. Si l’expresident va apuntar que aturar els sondejos costaria uns 410.000 euros d’indemnització segons dades del govern estatal, els populars advertiren ahir que el mateix informe preveu que les indemnitzacions per aturar aquests projectes puguin arribar a costar 83 milions d’euros.

Segons el PP, les dades que va donar Antich es refereixen a la despesa mínima que s’hauria efectuat l’any 2012 per dues autoritzacions per fer prospeccions a la mar propera a Balears, les de l’empresa Cairn Energy. Però els conservadors alerten que actualment no hi ha només dues autoritzacions i que ja no som a l’any 2012. I afegeixen que el mateix informe preveu, per exemple, que l’any 2016 la despesa que s’hagi generat en aquests projectes pugui arribar als 83 milions d’euros. “Antich va contar una mentida al Parlament”, afirmà el portaveu del PP balear i diputat al Congrés, Miquel Ramis, qui advertí que en cas que es fes efectiva una indemnització, la concessionària també podria reclamar que se li satisfessin les expectatives de negoci.

No cal pagar

En qualsevol cas, els populars mantenen que no s’ha de pagar ni un euro d’indemnització per aturar aquests polèmics projectes i que allò que s’ha de fer és esperar que els informes d’impacte ambiental, que ha de fer el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, vagin en la mateixa línia que els del Govern i siguin contraris als sondejos.

En la mateixa direcció que els populars es manifestà ahir l’entitat conservacionista Oceana. En un comunicat recollit per l’agència Efe, l’organització assegurà que si es rebutja la declaració d’impacte ambiental del projecte de prospeccions de Cairn Energy, no caldria indemnitzar, i apuntà que l’informe negatiu hauria de ser automàtic, si es té en compte la bibliografia científica existent sobre espècies i hàbitats amenaçats. L’entitat dirigida a Europa per Xavier Pastor sosté que l’administració no ha d’indemnitzar perquè la decisió no ha de ser política, sinó científica, i l’informe d’impacte ambiental ha de ser negatiu perquè l’activitat és incompatible amb els valors mediambientals documentats a la zona.

“La decisió s’ha de basar en tota la documentació existent i no només en la facilitada per l’empresa, que n’és part beneficiada”, subratllà l’entitat. “No hi ha ni un sol estudi d’impacte ambiental entre els presentats per les companyies que pretenen sondejar aigües espanyoles que de veritat ho sigui”, afegí Xavier Pastor.

“Amb la bibliografia científica existent i la documentació obtinguda per Oceana a les àrees afectades, es demostra que tots ells eludeixen informació sobre espècies i hàbitats amenaçats que farien que l’administració rebutjàs automàticament els permisos d’activitats d’hidrocarburs”, sentencià.

stats