Balears 29/08/2013

Oceana troba una espècie nova al Mediterrani en una zona afectada per les prospeccions

Es tracta d'un camp d'esponges pedra a 700 metres de profunditat situat entre Eivissa i la costa valenciana. Fins ara just se n'havien trobat a l'Atlàntic

ARA Balears
1 min

PalmaL'entitat ecologista Oceana ha comunicat aquest dijous la troballa d'un camp amb milers d'esponges pedra o litístides situat a 700 metres de profunditat entre la costa valenciana i Eivissa, en una zona on s'ha autoritzat fer-hi prospeccions petrolíferes que el podrien destruir. Es tracta d'una espècia desconeguda fins ara al Mediterrani, encara que ja se n'havien trobat hàbitats a les Illes Canàries i altres zones de l'Atlàntic Nord, explica l'entitat.

Segons Oceana la troballa augmenta la riquesa del Mediterrani, que tot i que només té un 1% de la superfície oceànica del món acull un 18% de les espècies marines que es coneixen. Les esponges les han trobades amb l'expedició del catamarà 'Oceana Ranger' a la zona que pot quedar afectada per les prospeccions autoritzades pel govern espanyol a l'època de José Luis Rodríguez Zapatero. En concret, l'elevació on són les esponges i que s'aixeca 500 metres sobre el llit marí, és a 28 milles nàutiques de la costa d'Eivissa i 54 de la costa de València ciutat.

Oceana recorda que l'empresa Cairn té una autorització per fer sondatges a aquesta zona i que la Comissió Europea ja va reclamar al govern espanyol garanties ambientals respecte de les prospeccions petrolíferes. A més, amb les esponges, Oceana assegura que ha trobat crancs de profunditat, galeries de crustacis, coralls, peixos de les profunditats i "una àmplia diversitat de vida marina".

stats