Balears 12/12/2014

Núria Riera crea el departament al qual volia adscriure el protegit Joan Trobat

L'STEI demana a la Fiscalia que investigui l'ús partidista dels interins per part del Govern del PP

Mercè Pinya
3 min

PalmaNúria Riera no ha alterat els seus plans i, a pesar de l'escàndol, finalment s'ha creat el departament de Coordinació entre direccions generals, en el qual es volia col·locar Joan Trobat com a assessor tècnic docent. La Mesa Sectorial de Serveis Generals de l'Administració, presidida pel director general de Funció Pública, Antoni Mesquida, ha aprovat aquest dijous amb el vot en contra de tots els sindicats la creació d'aquest nou departament, que substitueix el d'Ordenació Educativa, encarregat d'elaborar normativa educativa i de l'adaptació dels currículums a la nova legislació, a la LOMQE concretament. Tot i que aquest és, precisament, el primer curs en què s'aplica la nova llei orgànica d'educació, el Govern justifica la desaparició del departament d'Ordenació Educativa perquè no considera "prioritària" la seva existència.

Els representants de l'STEI apunten que el nou departament no té sentit perquè la figura del secretari general ja fa la feina, justament, de coordinació entre conselleries. El fet que el Departament a què es pretenia adscriure l'interí vinculat al PP de Lloseta com a assessor tècnic docent no ha estat creat fins avui, és un dels arguments que aporta el sindicat majoritari a l'ensenyament en la denúncia que ha registrat aquest dijous a la Fiscalia sol·licitant que s'obrin diligències informatives al voltant d'aquest afer.

En l'escrit, demanen a la Fiscalia Anticorrupció que investigui si s'han comès delictes de prevaricació, tràfic d'influències, suborn de funcionari i malversació de fons públics en l'escàndol que ha desembocat en la dimissió del director general d'Educació, Miquel Deyà, i que ha qüestionat la figura de la consellera d'Educació, Núria Riera, i de la directora general del SOIB, Xesca Ramis.

El sindicat apunta com a possibles responsables d'aquests fets Núria Riera, Xesca Ramis, el secretari general de la Conselleria d'Educació, Bartomeu Alcover, i el mateix docent interí, Joan Trobat Sastre. Igualment, considera Miquel Deyà com a "possible testimoni".

La "punta de l'iceberg"

L'escàndol de Joan Trobat Sastre, professor novell d'Educació Física a l'IES Cap de Llevant de Maó, ha posat en el focus informatiu la manca de transparència al voltant de les adjudicacions de places d'interinatges, que Educació fa per via telefònica.

De fet, tot i que a la denúncia de l'STEI a la Fiscalia gairebé només es fa referència explícita al cas de Joan Trobat, també s'hi apunten altres casos, dels quals s'ha demanat informació i no s'ha rebut resposta. Unes peticions de transparència que se sumen a les que ha efectuat aquests darrers dies el col·lectiu d'interins IDEA.

Concretament, consideren sospitoses les contractacions d'interins per formar part dels equips directius de centres educatius on la Conselleria d'Educació imposà a finals del curs passat els seus directors. El cas més clamorós fou el de l'IES Francesc de Borja Moll, on la totalitat dels membres de l'equip directiu són interins, emperò també hi ha altres casos, com el de l'IES Binissalem.

"Hem demanat explicació a les meses sectorials, entrevistes demanades al director general de Planificació i de Recursos Humans i no hem obtingut resposta", ha afirmat Cosme Orell, de l'STEI. En els documents registrats el 22 i 30 d'octubre i el 5 de novembre es demanen explicacions de per què el professorat interí fa tasques d'equip directiu "quan el reglament orgànic de centres diu que els equips directius han de ser formats per professorat per funcionaris de carrera preferentment amb destinació definitiva a aquest centre", segons el portaveu de l'STEI. No està clar tampoc quins criteris s'han seguit per passar professors interins de mitja jornada a jornada completa quan s'han alliberat hores per formar part de l'equip directiu i, en canvi, en altres casos s'ha contractat un altre professor de fora, denuncien.

El TIL s'enterra

Al marge de l'escàndol de l'intent d'afavorir l'interí que ha provocat la dimissió del director general d'Educació, Miquel Deyà, la Conselleria d'Educació sembla que ha assumit definitivament la mort del TIL. La mateixa mesa sectorial que ha aprovat la creació del departament per al qual es volia contractar un interí sense experiència docent ha aprovat l'eliminació de la figura del cap de servei de Tractament Integrat de Llengües. En el seu lloc, la mateixa persona que l'ocupava, Fernando Bonnín, serà ara cap de servei de Projectes Educatius. És a dir, s'ha canviat el nom a la plaça que ocupa.

stats