Balears 14/11/2013

El fiscal del cas Nóos s'oposa un altre pic a la imputació de la infanta Cristina

Afirma, en un escrit lliurat al jutge, que no hi ha prou indicis en contra de la filla del rei d'Espanya

Enric Borràs
2 min
La infanta Cristina / AFP

PalmaEl fiscal anticorrupció que duu el cas Nóos, Pedro Horrach, ha lliurat aquest dijous al jutge José Castro un escrit en què es torna a oposar a la imputació de la infanta Cristina de Borbó, la filla del rei d'Espanya, per delicte fiscal i de blanqueig. S'avança, així, a una possible citació que Castro intenta preparar des de fa mesos. "Les meres conjectures o sospites no constitueixen elements vàlids d'imputació", hi afirma Horrach, segons que ha pogut saber aquest diari.

El fiscal ja es va oposar a la primera imputació de la infanta que va dictar el jutge i fins i tot la va recórrer a l'Audiència de Palma que, al seu torn, el mes de maig li va donar suport i la va deixar sense efecte. Cal recordar que la infanta Cristina era membre de la direcció de l'Institut Nóos i copropietària, amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, d'una de les principals empreses de la trama: Aizoon.

En aquesta peça del macrocàs Palma Arena en què s'investiguen els devers sis milions d'euros públics que va cobrar l'Institut Nóos de les institucions balears i valencianes per congressos milionaris, patrocinis i projectes fallits com els Jocs Europeus, ja han declarat més de 200 persones, incloent-hi una vintena d'imputats. Però la filla del rei d'Espanya no ha arribat a respondre ni una sola pregunta sobre la trama Nóos al jutge ni als fiscals. L'acusació pública calcula que la trama va aconseguir desviar uns quatre dels sis milions que hauria recaptat, tot i que l'Institut Nóos teòricament no tenia afany de lucre.

Tot i amb això, el jutge Castro fa mesos que investiga les dades bancàries i fiscals de la infanta Cristina, Urdangarin i Aizoon, per tal de preparar una nova imputació per l'única via que va deixar oberta l'Audiència: els delictes fiscals i de blanqueig de doblers. Durant aquest període ha recopilat informes d'Hisenda i dades en què es demostra que la parella pagava, a través d'Aizoon -que al seu torn cobrava de Nóos- despeses domèstiques i que no tenien res a veure amb l'empresa. Això, com a mínim, podria comportar un delicte de frau a Hisenda per no haver pagat els imposts corresponents. De fet, l'empresa dels ducs fins i tot pagava un lloguer a la parella per a una part del palauet on vivien, malgrat que tenia el domicili en una altra banda, i milers d'euros en vins, festes, cortines i tota mena de mobiliari.

Justament ahir dimecres el jutge va continuar indagant en aquesta línia i va reclamar més informació a CaixaBank sobre les operacions d'un compte -en què la infanta tenia firma- al qual s'havien ingressat 150.000 euros procedents de l'Institut Nóos i s'haurien retirat el mateix dia en què hi varen entrar.

stats