Balears 06/06/2013

Navarro, Armengol i Puig coincideixen en finançament i federalisme, però no en la consulta

Només el dirigent del PSC defensa una consulta pel dret a decidir, però tots tres creuen que cal reformar la Constitució

Q. Torres
2 min

PalmaEls socialistes catalans, valencians i balears coincideixen en la necessitat de reformar la Constitució per establir un estat federal i en la reclamació d'un sistema de finançament més just que no perjudiqui, com ara, les comunitats que més aporten. Però no aniran junts per defensar una consulta pel dret a decidir, que només reclama el PSC. Així s'ha posat de manifest en la compareixença conjunta protagonitzada per Francina Armengol (PSIB), Ximo Puig (PSPV) i Pere Navarro (PSC) a Palma.

"No he vingut a buscar suports. He vingut a dialogar", ha aclarit el primer secretari del PSC, que lidera aquest front comú dels socialistes dels Països Catalans per intentar estirar el PSOE cap a una reforma constitucional "en la qual ningú no creia" fa molt poc. Els tres dirigents han reconegut les diferències internes dins els socialistes a l'hora de plantejar la reforma, però també han defensat que són superables.

"El problema no serà el PSOE, sinó el PP", ha apuntat Navarro, qui ha destacat la "gran evolució" que han fet els socialistes espanyols. El primer secretari s'ha mostrat convençut que el PSOE "liderarà" un nou model territorial després de dia 6 de juliol, quan està previst el Consell Territorial del partit, que ha d'aprovar el document sobre la reforma constitucional.

El català, amb tot, no ha aconseguit que Armengol i Puig reivindiquin la consulta en els seus territoris. Tampoc no s'han posicionat en contra que ho faci Catalunya. Fins i tot el primer secretari del PSC ha hagut d'aclarir que mai no ha dit que la consulta ha d'aparèixer a la Constitució i ha matisat que allò que reivindica és que no la prohibeixi. Ha insistit que la seva no és una consulta per la independència, sinó perquè la ciutadania pugui opinar, i ha tornat a dir que ha de ser legal i acordada amb el govern de l'Estat.

Una de les anècdotes de la jornada l'ha protagonitzada Navarro quan li han demanat sobre la renúncia del rei al 'Fortuna'. "Sobre el rei, ja vaig dir tot el que havia de dir i no hi abundaré", ha assegurat el líder del PSC, que s'ha declarat republicà, però ha defensat que no s'obri el debat sobre republica o monarquia en aquesta reforma de la Constitució per no dividir.

stats