Balears 11/08/2013

"El Much és com el punt verd de la cultura popular"

Entrevista amb Joan Munar, president de la Muchal Foundation

1 min
"El Much és com el punt verd de la cultura popular"

Com va néixer la festa de Lo Much de Reig?

De manera un poc improvisada. Feia un grapat d'anys que els joves del poble dinàvem junts el 14 d'agost. Era un dia de festes d'aquests un poc fats, en què no passava res fins al vespre. Després de dinar sempre fèiem una volta i un dia vàrem entrar un motoret al bar Can Castell. A Sineu, fins llavors, no hi havia cap festa que fos tan tradicional com popular i per això decidírem crear-ne una. Agafàrem com a referència la rondalla del Puig de Reig i any rere any tot anà agafant forma.

Com va ser el primer any?

Molt diferent de com és ara. Primer de tot, no era "el much", sinó un bou, i la careta que el representava ens va durar un dia. Només hi participàrem homes. El tercer any, les dones demanaren per tenir una muca i ja hi afegírem altres personatges, com la confraria de donants de suc o el caixer rural, que és el que va amb el motoret.

És una festa inspirada en altres festes populars?

Sí, sempre que podem reciclam, ja sigui aspectes de la festa o ja sigui material. El Much és com el punt verd de la cultura popular.

Hi ve molta gent, al Much?

Els primers anys érem una cinquantena de persones. Enguany, n'hem venut fins a 2.000 camisetes. Els diners que recaptam en principi havien de ser tots per als Serveis Socials de Sineu, però finalment, segurament, una part la destinarem per al GOB, perquè els dediqui a la recuperació de la finca de la Trapa.

stats