ACCIÓ SINDICAL
Balears 17/05/2016

Miquel Gelabert (STEI): "Educació ha duit a terme una decisió responsable amb la LOMQE"

El nou secretari general de l'STEI intersindical afronta l'etapa al capdavant del sindicat amb la intenció de "recuperar la maquinària, que està estancada"

Martí Gelabert
3 min
Miquel Gelabert, nou secretari general de l'STEI intersindical

PalmaL'STEI intersindical ha nomenat aquest dissabte Miquel Gelabert nou secretari general i d'acció sindical en el seu onzè congrés, realitzat a Santa Maria. L'ARA Balears ha pogut parlar-hi per demanar-li com afronta aquesta nova etapa al capdavant del sindicat i quines sensacions manté tot just a punt de complir-se un any del canvi de Govern.

Com afrontau aquesta nova etapa com a secretari general de l'STEI intersindical?

El primer de tot, em vaig assegurar poder tenir un equip de feina compromès i responsable. Des de l'afiliació base, l'STEI som un conjunt d'actors en el procés de transformació social.

Hi ha hagut un canvi de context polític aquest darrer any. Quines són les sensacions que us deixa?

És molt fàcil millorar el que hi havia hagut la legislatura passada, ja sigui en el fons o en la forma. Tot es regulava a cop de decret llei. Ara bé, costa recuperar la maquinària, que està estancada. Hi ha molta feina per fer. Això sí, procuram demanar respecte en les maneres, ja que el fons és complicat.

En què cal treballar més?

Per part nostra, pretenem despertar la consciència. La societat és molt individualista, i això és un factor determinant de la situació que estam vivint ara. Només hem conegut una part de les polítiques neoliberals. Per exemple, no sabem res del TTIP. Cal treballar aquesta consciència, saber que tenim un paper clau. I treballar pels drets i deures dels treballadors, perquè els puguin veure i exercir.

L'educació necessita bones polítiques. Com estau veient el treball de la Conselleria de Martí March?

L'educació és un repte molt difícil. Vàrem firmar un acord polèmic, ara hi ha un nou curs i esperam que es vagin complint les promeses. El problema de les ràtios continua sent molt greu; falten centres i amb els que tenim és difícil solucionar-ho. Demanam també el consens amb equips directius i els centres. Sabem que no tot és pot arreglar en un curs o dos. Això sí, el finançament és totalment necessari per dur a terme les millores.

Presenta aquest Govern millors maneres que el de José Ramón Bauzá?

Les maneres són fonamentals. És cert que si no hi ha més finançament, és molt difícil canviar. Però almenys demanam que es respectin aquestes maneres. La gent se sent més valorada així.

La LOMQE és el principal maldecap de la comunitat educativa. Com valorau les decisions de la Conselleria en aquest sentit?

La Conselleria d'Educació ha decidit un camí de no aplicar les proves de Primària. La LOMQE és una eina que no neix del consens. Crec que Educació, en aquest sentit, ha duit a terme una decisió responsable.

Aquest cap de setmana es va celebrar la Diada per la Llengua. Enguany, es commemoren 30 anys de la Llei de normalització lingüística. Quina situació viu la llengua catalana a Balears?

La legislatura passada, la Llei de normalització lingüística va rebre una gran estocada, va ser malmesa. La llengua continua minoritzada. Han passat 30 anys ja, i encara queda molta feina a fer. A més, la lluita per la defensa del català és un dels trets que més ens identifiquen. S'ha de conscienciar, cal molta pedagogia. En l'àmbit sindical, som l'únic que defensa aquesta posició.

Seguir aquesta línia de treball és fonamental.

És un dels punts que cal continuar treballant més. La llengua s'està recuperant a l'Administració, però hi ha sectors on està molt malmesa. Per exemple, la sanitat. Per recuperar-hi la presència, encara hi ha una moratòria fins a dia 1 de juny del 2017. És inversemblant. Hi ha molta feina per fer.

stats