UN DEBAT... A DESHORA?
Balears 28/10/2016

Més consultes mèdiques pel canvi d’hora

Les persones amb trastorn mental són més sensibles al nou horari, diu la psicòloga Mariona Fuster

Montse Terrasa
3 min
UN 10% MÉS
 Les consultes atenen més pacients amb trastorn mental  després del canvi.

PalmaEl canvi d’horari a la tardor es tradueix en un 10% més de visites al metge de persones amb qualque trastorn mental. Però en general, el cervell humà està preparat per adaptar-se a un nou horari, almenys a aquell que només implica una hora de diferència, tal com passarà aquest cap de setmana, assegura Mariona Fuster, vocal de Psicologia Clínica i Salut del Col·legi de Psicologia de les Illes Balears.

El que és innegable és que “la llum solar genera endorfines i fa que estiguem de més bon humor”, comenta Mariona Fuster. Amb relació a això, la psicòloga afirma que el pitjor enemic de la salut mental és l’aïllament i, per això, les activitats durant el dia, aprofitant el sol, són considerades un factor protector de la salut mental. “Sortir, que et toqui l’aire i relacionar-te, aquests són els ingredients” per mantenir un bon ànim, afegeix l’especialista.

De fet, a les persones amb depresió se’ls sol recomanar que surtin a passejar amb la llum del sol, tal com indica la psicòloga clínica.

Font d’energia

“La llum solar és una font d’energia que moltes vegades protegeix contra les depressions”, afegeix Fuster. A més, el Sol també proporciona vitamina D, la manca de la qual està directament relacionada amb alguns trastorns mentals, tal com s’ha posat de manifest en el XIX Congrés estatal de psiquiatria.

Després de l’estiu, el canvi d’hora -quan entram en aquesta època i els horabaixes s’escurcen- pot implicar que una persona hagi de reduir les activitats d’oci per falta de llum. Aquesta situació “pot fer que estigui més irritable”, però és qüestió d’un o dos dies que recuperi la normalitat, comenta l’especialista.

La vocal del Col·legi de Psicologia de les Balears reconeix que podria haver-hi persones més sensibles al al canvi d’hora, com per exemple els nins, les persones majors i les que tenen un trastorn mental. I és coincidint amb el canvi d’hora d’aquesta època de l’any quan es produeix l’augment de visites al metge per part d’aquests pacients, fins al 10% abans comentat, apunta Fuster.

El canvi d’hora a la primavera no té les mateixes conseqüències i sembla que no és tan problemàtic. Alguns experts, però, apunten que podria afectar les persones amb ansietat.

Però al marge del canvi d’hora, com el que es produirà aquest cap de setmana, hi ha altres qüestions que s’han de tenir en compte en parlar de fus horari i salut. “El nostre cos necessita unes rutines”, comenta Mariona Fuster, i aquestes rutines es veuen condicionades per les hores de llum solar.

Els metges de la Societat Espanyola de la Son consideren necessari canviar la zona horària d’Espanya i endarrerir l’hora oficial una hora, tal com està al Regne Unit. Així ho van manifestar al congrés de l’any passat, en què es va debatre sobre el fus horari més convenient. Segons exposaren els experts, tenir el mateix horari que les ciutats en les quals el sol surt una hora i mitja abans, com Berlín, ens priva d’hores de son.

I les conseqüències, en aquest cas, no són les mateixes que deia Fuster. Són més físiques. No dormir prou hores es tradueix en un major risc d’obesitat i hipertensió.

En el debat sobre si convé canviar el nostre fus horari per adaptar-lo a la llum solar, els defensors d’aquesta idea afirmen que els horaris es racionalitzarien i menjaríem i aniríem a dormir més prest.

El març passat ja es va demanar no canviar l’hora

L’Associació per a la Racionalització dels horaris espanyols (Arhoe) ja va demanar que no es fes el canvi d’hora el mes de març. D’aquesta manera, segons defensen, continuaríem llevant-nos a la mateixa hora del rellotge; però, en realitat, una hora (solar) més tard. També dinaríem i soparíem en un horari més internacional: a la una i a les vuit de l’horabaixa. L’objectiu primordial d’aquesta organització és conciliar la vida personal, familiar i laboral, que implica canviar els horaris.

stats