TOCAR TERRA
Balears 21/10/2016

Menjar matancer i bona sobrassada

La Fira d’Octubre hi va estar dedicada amb una proposta diversa

Mateu Morro
3 min
.

Menjar matancer a Campos

La Fira d’Octubre hi va estar dedicada amb una proposta diversa

La Fira d’Octubre de Campos és una fira viva i participativa que es manté fidel a un caràcter popular i a una identitat que, sense perdre les arrels campaneres, vol mirar sense complexos al futur. El món de les matances i de la gastronomia que se’n deriva n’ha caracteritzat l’edició d’enguany, amb una proposta molt àmplia que ha inclòs degustacions, mercat matancer, conferències, sessions de cuina, jocs populars de matances, activitats musicals, etc. Molt interessant va ser la xerrada de Miquel Sbert sobre la cultura i la gastronomia de les matances, en la qual -amb una amplitud de coneixements extraordinària- va situar la tradició matancera en el seu context cultural i antropològic, sense deixar de banda la saviesa del cançoner popular. Antoni Coll, per un altre cantó, va parlar de les diferents peces de sobrassada. En una paraula: gastronomia, festa i cultura.

Bona sobrassada artesana

Personalitats contribueixen a recuperar-ne la qualitat

L’avinentesa d’aquesta fira ens ha permès constatar els enormes avanços de la xarcuteria artesana mallorquina en el camí de tornar a definir uns patrons de qualitat per a la sobrassada i els altres embotits tradicionals. Els productes elaborats per Miquel de Can Calent, en la línia d’un ferm compromís amb l’avantguarda culinària; la sobrassada de Miquel de sa Canova, també vinculada a un projecte de restauració de qualitat, i l’esforç innovador d’Antoni Coll són fites destacables d’una manera de veure la feina sobrassadera artesana, compromesa amb els ingredients de qualitat. Els porcs negres criats a lloure, al camp, alimentats amb farina d’ordi, favó, rutlons i figues de moro, a més del pebre bord elaborat amb pebre tap de quartí, fan possible uns embotits insuperables, que a Campos deixaren allà on es mereix la nostra gastronomia.

El pebre bord de Can Not

És elaborat seguint les directrius de l’agricultura ecològica

A Campos també ens trobarem amb els productes que fa Damià Nicolau de Can Not de Porreres. El seu pebre bord, elaborat per ell mateix seguint els paràmetres de conreu de l’agricultura ecològica, és un exponent de la nova especieria mallorquina, que cerca, per sobre de tot, ser fidel a la qualitat del producte. Aquest pebre bord és un producte únic, molt diferenciat en aroma i sabor, que es converteix en una de les claus de l’èxit en l’elaboració de sobrassades de primer nivell. A Can Not crien els seus propis porcs i els alimenten amb cura, conscients d’allò tan sabut que la bona alimentació dels animals és la millor garantia de qualitat per al producte elaborat. No cal dir que, a partir d’aquests components, les bufetes, sobrassades, culanes, botifarres i botifarrons, camallots, varies i els altres embotits que saben fer a Can Not són productes de primer nivell que mostren el camí de la nova xarcuteria balear.

Utopus de D. Bover

Llaurar amb tecnologia que usa l’energia solar

Fa uns anys un jover vilafranquer, Damià Bover de Son Durí, ens va sorprendre amb una recerca innovadora sobre una nova manera de llaurar la terra, basada en la incorporació d’una tecnologia moguda per l’energia solar, que fa servir un sistema robotitzat que permet treballar la terra d’una manera eficaç i n’evita la compactació. Vàrem ser molts els que pensàrem que el projecte era bo, però que fer-lo avançar des d’una illa mediterrània i amb l’estat precari de la nostra experimentació al servei de les noves tecnologies agràries seria molt complicat. En Damià ens ha sorprès per la seva constància. A la Universitat Agrària de Dundee (Escòcia) s’està experimentat amb nous prototips d’aquest ‘tractor’ automatitzat i el mes passat es va publicar als EUA la presentació científica d’aquesta nova tracció agrària, amb dos articles elaborats per Volker Nannen i Dieter Zöbel, de la Universitat de Koblenz-Landau; Blair M. Mckenzie, del James Hutton Institute d’Aberdeen; Moshe Ben Avraham i el mateix Damià Bover. L’interès per aquesta tecnologia creada i treballada a Mallorca és creixent tant a Europa com als EUA.

Ajuda per al sector porcí

Vol compensar el mal fet per la sequera de l’any passat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca acaba de publicar, a través del Fogaiba, una nova ajuda que pretén compensar els efectes de la sequera del 2015 sobre el sector porcí de les Balears. La resolució subvenciona l’alimentació animal (pinsos, gra, farratges i complements) a partir del novembre de 2015 fins ara. Hi ha dos mesos per presentar sol·licituds. La mesura és important i representa un suport per a una ramaderia afectada per condicions climàtiques adverses, però també per uns problemes estructurals derivats principalment dels sobrecostos de la insularitat en la seva espiral perversa, i ja ben coneguda, de majors costos de producció i menors preus percebuts pels productors. La mesura té en compte els diferents tipus d’explotació i representa un estaló als ramaders per fer front a les dificultats dels darrers temps.

stats