PROCÉS INTERN
Balears 17/11/2015

Membres dels cercles de Podem entraran en la direcció de Som Palma

La proposta perquè el partit assumeixi més control sobre la gestió de la seva marca a Cort s'imposa en la votació interna sobre la nova organització

Lluís Planas
3 min
L’assemblea oberta de Podem Palma es va fer ahir al centre cultural Flassaders.

PalmaCinc integrants dels cercles de Podem entraran a formar part de la nova coordinadora de Som Palma, el seu òrgan de direcció política. La proposta impulsada pels cercles, que dóna de manera més clara control a Podem sobre la marca municipal amb la intenció de fer-ne més visible la gestió en el govern tripartit de Cort, s'ha imposat en la votació assembleària que Som Palma ha duit a terme des de dissabte per decidir el model d'organització, que fins ara era provisional. A més dels cinc membres avalats pels cercles –cadascun dels de Palma ho podrà fer amb dues persones–, també formaran part de la direcció els cinc actuals regidors electes de Som i integrants del govern municipal, dos membres més proposats pel consell ciutadà de Podem Palma i set persones triades per l'assemblea.

Una vegada escollit aquest model de direcció, Som Palma ha obert el termini de presentació de les candidatures per formar-ne part, a través de llistes úniques, i els resultats es coneixeran el 27 de novembre, quan es proclamaran els integrants de la coordinadora. En la votació interna sobre la nova organització hi han participat 210 afiliats, 124 (59%) dels quals han votat per aquesta proposta. L'altra presentada, que ha obtingut 72 vots (34,3%), plantejava una direcció més àmplia i descentralitzada a través d'un "grup d'acció municipal" en el qual tots els membres serien triats en primàries per l'assemblea de Som Palma, amb un consell polític de cinc persones com a nucli dur, i en què els regidors només podrien tenir vot si superaven l'elecció en les primàries. En la votació interna també hi ha hagut 12 vots nuls (6,7%).

La nova estructura elegida en la qual Podem tindrà més pes orgànic surt avalada a partir de propostes de cercles de la formació a Palma. En els primeres mesos de gestió a Cort, des d'alguns d'aquests cercles s'ha qüestionat una certa manca de direcció política a Som Palma i dificultats a l'hora de desenvolupar les propostes de les bases, de manera que es considera necessari "marcar més perfil propi" en el govern integrat amb el PSIB i MÉS, perquè s'adverteix que aquestes dues forces s'atribueixen accions de govern i deixen al marge Som Palma com a impulsora. Pel que fa a la segona proposta, l'havien feta de ponents integrants de la llista electoral que no foren elegits, com Josep Brunet i Antoni Villalonga, i actuals càrrecs a Cort com la directora general d'Igualtat i Drets Cívics, Lucía Segura, i la secretària del grup municipal, Xesca Sastre.

El major pes de Podem dins Som Palma és un procés natural, atès que la marca municipal té data de caducitat per a d'aquí a quatre anys, mentre que Podem Palma ja té previst presentar-se com a tal a les eleccions municipals. En tot cas, l'organització que es triï tindrà just una durada de dos anys, moment en el qual se'n plantejarà una altra amb vista als comicis de 2019, amb Podem com a marca electoral.

Fins ara, la direcció de Som Palma ha funcionat de manera provisional, situació que s'ha accentuat amb la dimissió del cap de llista i portaveu, Miquel Comas. La seva número dos, Aurora Jhardi, n'ha assumit el lloc en la primera tinència de batlia de Cort, però internament Som Palma ha derogat totes les competències que tenia el càrrec de cap de llista. Mentre que Comas pertany a la direcció de Podem Palma, Jhardi no n'era militant i prové de Guanyem, la candidatura d'Esquerra Unida. Així, la direcció provisional de Som Palma la formaven fins ara les sis primeres persones elegides a les primàries, a més dels coordinadors i coordinadores de cada grup de treball. En una primera passa per tenir més control, el mes de setembre la direcció de Podem Palma, el seu consell ciutadà, ja s'incorporà de ple en l'estructura.

stats