Balears 17/03/2015

Els grups Melià i Barceló es disputaran la gestió del palau de congressos

Són les úniques ofertes presentades al concurs obert per Cort i el Govern, i dijous es coneixeran les seves propostes

Lluís Planas
2 min
20 MESOS ATURAT  Les obres del palau de congressos es paralitzaren el juliol de 2012 i ja hi ha preocupació per la degradació dels materials.

PalmaEls grups Melià i Barceló es disputaran la gestió del palau de congressos de Palma i el seu hotel annex després que hagin estat les úniques ofertes presentades al concurs obert per l'Ajuntament i el Govern, el termini del qual ha acabat aquest dimarts al migdia i després de quatre intents anteriors sense èxit. Dijous la mesa de contractació es reunirà per obrir les ofertes, conèixer el contingut de les propostes i si aquestes compleixen els requisits exigits.

El tinent de batle i gerent de la societat pública del palau, Álvaro Gijón, ha valorat positivament les dues ofertes presentades per Melià i Barceló "perquè aclareixen el futur d'aquesta infraestructura; es tracta d'empreses locals i totes dues són d'absolut prestigi en el sector turístic". També ha avançat que dijous es coneixerà si les empreses han optat per presentar-se associades a altres operadors per al palau i el tipus d'oferta presentada (compra, lloguer amb opció o lloguer), que en determinarà la selecció.

Tipus d'ofertes

El plec de condicions plantejava tres opcions per a la presentació d'ofertes seguint una jerarquia. De manera prioritària i excloent per a les altres, s'havien de valorar aquelles que impliquin la compra de l'hotel amb 268 habitacions. És la mateixa que ja s'havia plantejat en altres ocasions, per un mateix valor de 40,5 milions d'euros, i al preu de la compra s'hi hauria d'afegir un cànon anual de 350.000 euros pel lloguer del palau de congressos, a més del 5% de la facturació sobre les activitats que s'hi desenvolupin. Abans s'establia un cànon fix que arribava fins als 700.000 euros a partir del setè any de concessió.

La novetat s'hi introduí amb la possibilitat d'oferir també el lloguer conjunt del palau i l'hotel. Sobre això es valorarien, sempre que no hi hagués ofertes a la primera opció, aquelles que també incloguessin una opció de compra sobre l'hotel durant els primers cinc anys. El lloguer a pagar per això és d'1.500.000 euros anuals i el 5% de la facturació. En el cas que l'adjudicatari no fes finalment efectiva l'opció de compra, se'l penalitzaria amb un 2% sobre el preu del lloguer per cada any que passi durant el termini de cinc i durant aquest temps el preu de compra s'anirà actualitzant segons l'IPC.

La darrera opció era que, en cas que no es presentàs cap oferta a través de les dues primeres, s'acceptarien aquelles que es limitin al lloguer permanent del palau i l'hotel pel preu d'1,5 milions anuals i el 5% de la facturació.

Es preveu que les obres estiguin acabades al final d'agost i, a partir d'aquell moment, l'adjudicatari tindrà quatre mesos per obrir l'edifici. Si aquesta vegada es compleixen els terminis, el palau de congressos podria obrir durant el primer trimestre del 2016. Les previsions, segons ha explicat el tinent de batle de Turisme, Álvaro Gijón, és que les administracions obtinguin al voltant de dos milions d'euros per cada any de concessió –que pot arribar fins al 2052 i els doblers de la qual, prioritàriament, es destinaran a retornar al Govern el préstec de 36 milions que va concedir per acabar les obres– i que el palau rebi, a partir del cinquè any d'obertura, un mínim de 65.000 congressistes anuals que facin unes 35.000 pernoctacions a la ciutat.

stats