TRIBUNALS
Balears 03/10/2016

"Estic molt penedida, no tinc absolutament res, estic morta políticament, econòmicament i socialment"

Maria Antònia Munar demana perdó i reconeix davant el tribunal popular que els dirigents d'Unió Mallorquina varen cobrar 4 milions d'euros a canvi de l'adjudicació a Sacresa del projecte de Can Domenge

Xesc Adrover
3 min
Munar i Nadal a la banqueta dels acusats.

PalmaL'expresidenta del Consell i d'Unió Mallorquina ha volgut explicar davant el tribunal popular de l'Audiència de Palma el sobtat canvi d'opinió que l'ha duta a reconèixer, el mateix dia que començava el judici, que ella, l'exvicepresident del Consell Miquel Nadal i l'exconseller de Territori Bartomeu Vicens varen cobrar un suborn de quatre milions d'euros de la promotora catalana Sacresa a canvi de l'adjudicació del projecte de construcció d'habitatges d'alta qualitat al solar de Can Domenge.

Amb els ulls plorosos, i a preguntes del fiscal anticorrupció, Juan Carrau, Maria Antònia Munar ha demanat perdó per aquest fet, tot i que no ha volgut explicar quina quantitat de doblers es va quedar. Munar ha dit que "em pensava que tot era per al partit" i ha lamentat que la Fiscalia no hagi pactat amb ella com sí que ha fet amb altres acusats en aquesta causa, com ara Nadal i Vicens.

"Deman perdó, no tinc absolutament res, tinc tots els béns embargats, inclosa l'herència de ma mare. Tota la vida he pensat que sense tenir béns ni tenir feina no es podia tenir llibertat. Ara estic privada de llibertat i morta políticament, econòmica i socialment", ha confessat, amb llàgrimes als ulls, la principal acusada en aquest cas. Munar ha justificat la procedència dels 150.000 euros que ha tornat del suborn i ha assenyalat que l'han ajudada membres de la seva família.

Els acusats Miquel Llinàs, Bartomeu Vicens i Román Sabahuja (de dreta a esquerra)

Miquel Nadal, per la seva banda, ha explicat que els quatre milions es varen cobrar en dos pagaments de dos milions, el primer dels quals es va destinar a Unió Mallorquina mentre que, del segon, ell, Maria Antònia Munar i Bartomeu Vicens se'n varen quedar 450.000 euros cadascun. No ha explicat qui se'n va quedar la diferència. Nadal, per a qui demanen un any i 10 mesos de presó, ha remarcat en tot moment que "no es feia res sense el consentiment de la presidenta", tant al Consell com en la desapareguda formació nacionalista.

L'exconseller de Territori, Bartomeu Vicens, ha indicat que la idea de reclamar una quantitat de doblers a Sacresa "va sorgir entre els tres, Munar, Nadal i jo", i que no sabia si era habitual reclamar comissions però que, en la seva opinió, "molts partits tenen caixa B". Vicens, que es troba en llibertat condicional i a qui demanen un any i mig de presó, afirma que ell no va parlar mai amb Sacresa i que sí que ho va fer Miquel Llinàs, un altre dels acusats.

Maria Antònia Munar ha lliurat un escrit abans de l'inici del judici pel presumpte suborn de quatre milions d'euros a canvi del solar públic de Can Domenge, en el qual ha reconegut els fets dels quals l'acusen la Fiscalia i el Consell de Mallorca. Una confessió que ha ratificat el seu advocat, José Antonio Choclán, durant la vista oral que ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Palma i que seguirà durant l'horabaixa.

Choclán ha demanat que a la seva defensada se li apliqui una rebaixa de la pena sol·licitada per les acusacions, quatre anys de presó, una multa de set milions d'euros i 10 anys d'inhabilitació. Al·lega l'advocat que a l'expresidenta del Consell se li han d'aplicar els atenuants de confessió, reparació del dany, causa i dilacions indegudes (els fets que es jutgen van ocórrer fa més de 10 anys).

Tant els representants del Ministeri Fiscal com del Consell de Mallorca s'han oposat a la rebaixa de la petició de pena. El fiscal anticorrupció Juan Carrau ha assenyalat que "una confessió tan tardana de l'acusada serveix de poc a la Justícia". Pel que fa a les dilacions indegudes, Carrau ha apuntat que "després de set anys de tranquil·litat, de pau i de gaudir del botí, és de sentit comú que no li rebaixin la pena".

Per la seva banda, l'advocat defensor de Maria Antònia Munar ha denunciat el que ha qualificat de "tracte discriminatori" de la Fiscalia envers l'expresidenta del Consell, ja que ha recordat que un acord semblant sí que el va acceptar amb Bartomeu Vicens i amb Román Sanahuja, propietari de Sacresa i també acusat en aquest cas.

José Antonio Choclán també ha lamentat que els fets que ara es jutgen, el suborn de quatre milions d'euros a Munar, Nadal i Vicens a canvi de l'adjudicació a Sacresa-Ferratur del solar de Can Domenge, no ho fossin el juny de 2103 quan es va celebrar el judici per la polèmica venda d'aquests terrenys. Cal recordar que Maria Antònia Munar va ser condemnada a sis anys de presó i Miquel Nadal, a quatre. També varen ser condemnats en aquesta causa l'exconseller insular d'Economia i l'advocat Santiago Fiol.

La vista es reprèn aquest dimarts.

stats