REBEL·LIÓ A LES AULES
Balears 02/08/2013

Maó lidera la "desobediència" al TIL

Desenes de persones protesten a Maó i Palma en solidaritat amb els tres directors destituïts

Ander Zurimendi
3 min

PalmaLes aigües baixen més que tèrboles a les escoles de les Illes Balears, després que la Conselleria d'Educació hagi destituït tres directors d'escoles (els quals han quedat suspesos de feina i de complement salarial per direcció durant tres mesos) per negar-se a adaptar els projectes educatius al TIL.

Sens dubte, Maó fou l'epicentre del terratrèmol desfermat per la consellera d'Educació, Joana Maria Camps. Els tres directors cessats (Margalida Seguí, Jaume Bonet i Rafel Andreu) comparegueren a la Delegació d'Educació a Menorca, on estaven cridats a recollir els expedients sancionadors.

Ho feren, però, entre un centenar de docents, estudiants i pares i mares que reberen amb un sonor aplaudiment l'arribada dels tres afectats i improvisaren una ocupació pacífica de la delegació. A més a més, els manifestants cantaren L'Estaca , de Lluís Llac, i també cridaren consignes com "No serem moguts". "Semblava un ambient de 40 anys enrere", explica Miquel Àngel Maria, un dels activistes que va impuls ar la protesta d'ahir.

Posteriorment, el fins ahir delegat d'Educació, Julián Hernández (mirau la informació adjunta), accedí a donar explicacions als manifestants sobre els motius del fulminant cessament. Tanmateix, Hernández només pogué argumentar que seguia "ordres de Palma".

Això no obstant, ahir, precisament, el poder d'Educació es traslladà a Menorca. Així, la consellera, Joana Maria Camps, es desplaçà ahir dematí fins a Maó per visitar les obres del CEIP Àngel Ruiz i Pablo, al municipi del Castell.

La visita de Camps animà tot d'una la convocatòria d'una concentració davant l'escola per al migdia. El gabinet de la consellera, però, reaccionà tot d'una i avançà tres hores la visita prevista, a fi que no s'hagués de topar amb els manifestants. La Conselleria al·legà "motius d'agenda", mentre que els sindicats menorquins parlaven de "por" d'enfrontar-se a la protesta.

De tota manera, Camps aconseguí evitar una incòmoda fotografia. I des d'allà, sense ensurts, llançà els seu missatge: "La Conselleria s'ha vist forçada" a cessar els directors, ja que "són representants de l'Estat i han de fer complir la normativa".

La consellera també defensà que "les normes tenen validesa davant tothom i s'han de complir, amb independència de posteriors recursos, tribunals i tot el que hi pugui haver en el futur". Finalment, recordà que "el model lingüístic del PP està àmpliament avalat per les urnes".

Brega al Parlament

Mentre els protagonistes de la polèmica coincidien a Menorca, Palma també registrava petites rèpliques del terratrèmol. I és que el Parlament de les Illes fou testimoni d'una nova brega entre la portaveu del PP, Mabel Cabrer, i els líders de l'oposició.

Cabrer actuà de fidel escudera dels consellers del Consolat de la Mar i felicità l'actuació de Camps. De fet, recriminà tant a PSIB com a MÉS que donassin suport al comportament "totalment absolutista" dels directors.

Així mateix, una seixantena de ciutadans protestaren davant la Conselleria d'Educació, a Palma, en una concentració que aconseguí la unitat sindical.

Maria Antònia Font, en nom de la junta de personal no universitari de les Illes, ha qualificat la destitució com "un acte de repressió.

A més a més, el portaveu de FAPA Mallorca, Vicenç Rodrigo, registrà més de 6.000 signatures digitals en contra de l'aplicació del TIL, recollides pels pares i mares en les darreres dues setmanes. La campanya de suports, precisament, es vacomenç ar a les escoles de Menorca.

Al final de l'acte de Palma, a més a més, la Policia Nacional identificà almanco un sindicalista de CCOO, al qual acusà d'organitzar una protesta no legalitzada.

Suport a la vaga

Precisament, el portaveu d'Educació del seu sindicat està preparat per convocar vaga indefinida aquest inici de curs. "Bona part dels afiliats i afiliades i la majoria de membres de l'executiva donen suport a la convocatòria de vaga indefinida".

Així mateix, entre les múltiples mostres de suport rebudes pels directors d'escola es destacaren ahir les de part del professorat del País Valencià. Concretament, la central l'STEPV els féu arribar un text de suport, en el qual expressen que "els expedients sancionadors, la repressió i la desqualificació formen part d'una campanya orquestrada pels enemics de la normalització lingüística".

Així mateix, els partits EU, Esquerra, PSIB, MÉS, El Pi; com també els sindicats STEI-i, UGT, CCOO i ANPE, els estudiants de SEPC, els pares i mares de FAPA; i entitats com Endavant, Joves per la Llengua, OCB imoltes altres, donaren ahir el seu suport públic.

stats