Balears 22/06/2013

Manacor fa desaparèixer les restes del franquisme

S'intentarà recuperar la denominació tradicional dels carrers

Joan Sitges
2 min
Manacor fa desaparèixer les restes del franquisme

Manacor.Després dels intents que durant dècades s'han produït per canviar el nom dels carrers de Manacor que encara recorden la Guerra Civil i la repressió franquista, sembla que els representants polítics que es reuneixen en la comissió que tracta l'assumpte arribaran ben aviat al consens.

De moment, els integrants de la comissió han fixatel criteri que s'ha de seguir per canviar els noms dels carrers. "Canviarem només els que facin referència explícita a episodis de la Guerra Civil, perquè sabem que canviar el nom d'un carrer implica tràmits burocràtics que poden generar molèsties als veïns i per això intentarem ser molt escrupolosos", explica la regidora de Cultura, Francisca Rufiandis, que també presideix les reunions que tenen com a objectiu baratar alguns dels noms de les vies manacorines.

Recuperar toponímia

Una altra de les línies de treball de la comissió és estudiar la recuperació dels noms tradicionals d'alguns carrers sense que això impliqui la necessitat de canviar-ne la denominació oficial. "Estam debatent la possibilitat d'instal·lar plaques diferenciades de les oficials per fer constar el nom tradicional que encara s'usa en alguns carrers", informa Rufiandis. Així, per exemple, davall la placa del carrer Joan Lliteras es podria instal·lar un rètol més petit amb la inscripció "Antigament carrer de Ciutat". Un exemple que podrien seguir també el carrer Amistat, popularment conegut com el carrer dels Bous, o la Via Portugal, que segueix el recorregut de l'antic camí de la Mar. Amb tot, la llista definitiva dels noms dels carrers que s'han de canviar no es coneixerà fins que s'hagi consensuat completament.

Segons els acords que es plantegen a la comissió, els representants polítics dels manacorins aplicaran de manera rigorosa la Llei de memòria històrica, que estableix que "els escuts, insígnies, plaques o esments commemoratius d'exaltació personal o col·lectiva de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran de ser retirades dels edificis i espais públics". Així, carrers com el d'Antoni Duran, Pere Morey o Antoni Pascual passaran a rebre una altra denominació. "Sempre que sigui possible acudirem a la tradició i es recuperarà el nom tradicional; i en els casos en què aquesta denominació antiga no estigui clara, podrem consultar les associacions que siguin actives a cada barri de Manacor perquè proposin noms pels carres de la seva zona", aclareix Rufiandis.

stats