Balears 02/06/2013

Mallorca sense rei?

La renúncia del 'Fortuna' pot simbolitzar la fi de l'idil·li reial amb l'Illa

Lluís Planas
5 min

PalmaLa renúncia del rei Joan Carles a l'ús del iot Fortuna , regalat pel Govern i empresaris de les Illes per garantir la presència del monarca i la seva família durant les vacances, és la darrera passa d'un procés en els darrers anys que sembla inexorable i que fa preveure que, tanmateix, l'idil·li del rei amb les Illes, especialment amb Mallorca, s'ha acabat. Tindrà cap efecte sobre el turisme? Paga la pena als ciutadans de Balears mantenir el palau de Marivent per a la família reial espanyola? És encara cert allò que fan "una promoció impagable" o ha quedat en un estereotip? Intentam aclarir què passaria a una Mallorca sense rei, amb personatges que l'han tractat i sobre els quals influeix la seva presència a Mallorca.

Per què ha deixat de venir?

El cas Urdangarin i el fet que per salut ja no pot navegar

Si hi ha un abans i un després, aquest és el cas Nóos, perpetrat i investigat des de Palma, en el qual estan implicats per presumpte corrupció el gendre i la seva filla, Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina, i quan encara queda per aclarir tot el paper jugat per la Zarzuela. "Si volen fer una vida normal per Mallorca com feien abans, la família es pot trobar amb indignats que els escridassin pel carrer; aquest és el perill que tenen", adverteix el periodista Pedro Prieto, periodista i fotògraf que durant 37 anys ha seguit la família reial durant les seves vacances. "Si als prínceps els xiulen al Liceu de Barcelona, imagina't què pot passar aquí", diu, recordant que el cas que s'investiga és, entre d'altres coses, un malbarament de fons públics de Balears.

Però la desafecció del rei amb Mallorca ve de més enfora i en els darrers anys s'hi han sumat problemes de salut que li impedeixen una activitat social com abans. Si hi ha un lloc on Joan Carles ha passat temps és a la mar, i ara es desentén del Fortuna . "Un senyal bo, no ho és", admet Javier Sanz, president del Reial Club Nàutic de Palma, un altre dels llocs clau per comprendre les visites reials. "A ell li agrada molt la mar, però ja va haver de renunciar per salut a practicar-hi la vela i ara a navegar amb el Fortuna ", recorda Sanz, que tot i així adverteix que aquesta darrera decisió és més "per un gest d'austeritat pels temps que vivim" que per una altra cosa.

I és cert que la crisi, l'austeritat i les retallades públiques han fet impossible que el monarca mantingués el tren de vida de quan estiuejava a Palma. Omplir els dipòsits del Fortuna costava uns 25.000 euros. Primer va anar escurçant les vacances i després les sortides. "Ja no és només el vaixell", assenyala Prieto, "és el cost de tot el dispositiu que suposa traslladar a Palma la residència de la Casa Reial durant setmanes". Finalment, no es poden oblidar tampoc els problemes que ha travessat Joan Carles en l'àmbit familiar, com l'afer de Botswana i la princesa Corina, o el divorci de la infanta Helena, fets que han empitjorat la seva imatge de cara a l'opinió pública.

Fa més mal que bé la seva presència al'Illa?

La imatge de la família reial no és positiva i a alguns els provoca ràbia.

Hi ha coincidència en l'empitjorament de la seva imatge i per això cal demanar-se si encara és positiva la presència del rei a l'Illa, si encara fa una promoció turística "impagable" com sempre han repetit els polítics governants o, per contra, ara és contraproduent. "La imatge que ha donat la família reial en els darrers temps no és positiva i així ho percep la població", conclou Pilar Carbonell. Com a presidenta de la patronal de la restauració de CAEB, fa dos anys va escriure a la Zarzuela reclamant que, en les seves recepcions oficials a Mallorca, els reis tractassin d'oferir i fer promoció dels productes i la gastronomia illencs. Dies abans, Michelle Obama havia sopat gaspatxo andalús a Marivent, acompanyat de vins de la Península. "Em contestaren que ho intentarien i crec que així ho fan", diu Carbonell, que considera "difícil de saber la percepció que produeix entre la gent" la presència del monarca. "Està clar que és millor veure'l a ell que a un hooligan ", afirma, "i que algú pot pensar que, si és bo per al rei, ha de ser bo per a mi, però en tot cas això depèn del que pugui pensar del rei, de si és monàrquic o no, per exemple".

"Ara mateix, veure el rei i la seva família per aquí amb tot el que està passant potser provoca més ràbia que una altra cosa". Qui diu això és Sandro Patignano, del restaurant TristánMar, un dels establiments de l'exclusiu Port de Portals, freqüentat de sempre pel monarca. En aquest indret sí que, als anys 90, es féu visible una mena de "cortesans" que seguien el rei en les seves vacances. "De molt alt poder adquisitiu, però de nombre reduït i que passaven pocs dies a Mallorca", subratlla el periodista Pedro Prieto, "no són el que coneixem com a turistes".

Hi ha turistes que deixaran de venir perquè no hi sigui?

Com a reclam mediàtic, ja es pot considerar amortitzat

"A dia d'avui no hi ha cap turista que vingui pel rei", manté Prieto, que just admet una veritable campanya publicitària per part dels Borbons "quan convidaren Lady Di i el príncep Carles l'any 1986". "Les imatges de Diana a la coberta de l'antic Fortuna feren la volta al món", recorda. "Aleshores ella era el personatge més conegut mundialment i tingueren molt impacte sobre el mercat anglosaxó", afegeix. La responsable de la patronal dels restauradors sí que creu en l'efecte crida. "És innegable que és bo per a les Illes ser portada a les revistes perquè ells -la família reial- siguin aquí. I especialment a l'estranger, això crea una bona imatge", explica.

També creu en l'efecte crida Javier Sanz, que troba que el rei és "una figura de primer nivell mediàtic i la seva presència té una repercussió d'alt valor turístic". A l'altra banda hi és Patignano, del TristánMar, que considera amortitzada aquesta tasca. "Potser durant uns anys va ser important que estigués aquí i va donar una empenta al turisme, però no crec que avui ningú deixi de venir perquè ell no hi vingui", diu.

El príncep Felip heretarà les vacances reials?

A l'hereu li agrada la mar, però a Letícia no l'atreu Mallorca

Hi ha coincidència que el seu matrimoni de l'hereu amb Letícia Ortiz l'ha allunyat de l'Illa. "El rei Joan Carles i la reina Sofia estaven enamorats de Mallorca. Ells, no", observa Pedro Prieto. "A Felip li queda la seva passió per la vela, que a Mallorca pot practicar, però sembla que Letícia no és gens marinera i això pot ser clau", continua. "Hem vist fotografies de Felip i Letícia passant dies de vacances al sud de França o a Grècia, i molt poc per aquí. Això ho diu tot", remarca. Javier Sanz, en canvi, assegura que "hi ha relleu generacional i el príncep no falta cap any a la Copa del Rei de Vela i la darrera vegada que el vam veure a Palma va ser a principis de maig, amb motiu de la Fira Nàutica".

stats