OCI I SEXE
Balears 11/08/2013

"Mallorca ist nur einmal in a Jahr" (una vegada a l'any)

Molts turistes alemanys no cerquen ni sol ni platja, sinó les nits de diversió desenfrenada de l'Arenal

Maria Fuster
4 min

PalmaLa una de la matinada als bars i als carrers de la Platja de Palma. Joves alemanys alcen la veu i les mans i canten el hit d'aquest estiu a Alemanya. El títol és Sheiss Drauf! Mallorca ist nur einmal in a Jahr , traduït "Tant se me'n fot!, Mallorca és només una vegada a l'any". Alguns van sense sabates; altres, sense camisetes, però tots o bé estan consumint o ja han consumit prou alcohol com per superar el cansament i deixar-se endur per l'eufòria. I és que precisament d'això va la lletra de la cançó de l'estiu: de tenir el cos i el cap fets pols, de beure cerveses sense aturar, de dormir poc i viure com un animal.

En terra hi ha flyers i publicitat de tot tipus, però el que es veu pertot arreu són objectes relacionats amb el consum d'alcohol: botelles, tassons buits i també grans poals de plàstic dels que venen a les ferreteries on ja no hi queden restes dels combinats, només les canyetes. El que abans contenien tots aquests recipients ha passat a circular pels cossos dels joves estrangers.

Alcohol, carteristes i sexe

Dues hores després de mitjanit, davant de les portes de la discoteca Riu Palace, molts d'ells asseguts, contemplen com arriben sis policies amb moto, entren al local i en surten pocs minuts més tard. Han robat la cartera a un jove, però els delinqüents s'han esfumat. No hi ha crits, ni cap moviment estrany. Tot entra dins la quotidianitat de les nits de l'Arenal. A l'altra discoteca del grup Cursach, al Mega Park, una llarga coa de gent espera. Dedins, com a altres locals de la zona, dones amb poca roba ballen damunt de la barra. Reclams eròtics, n'hi ha pertot arreu, també al conegut carrer del Jamón , on un al·lot passa caminant amb una pepa inflable a les espatles i els llums de neó de locals amb dones mig nues competeixen amb els de les cerveseries.

"Jo no tenc por de la policia", diu una dona nigeriana que no vol donar el nom i que té uns trenta i pocs anys, amb els cabells allisats per petites trenetes, ulls grans i mirada penetrant. Amb ella hi ha una altra dona nigeriana, vestida amb uns calçons i una brusa de lleopard que parla en italià als homes que passen per davant. Són les 3 de la matinada a l'Arenal. La dona d'ulls grans explica que a Nigèria son pare és policia i també un dels seus germans, i repeteix que ella no té por.

Cerquen clients, però sense èxit. La nigeriana de mirada penetrant alça el to de veu i, entre resignada i emprenyada, afirma: "No hi ha feina! No n'hi ha!". Dos segons després que passi per devora d'elles un grup de joves menors de vint anys, amb la mà indica el que és evident: "Són massa joves, no tenen doblers", diu. Explica que necessita guanyar-se la vida, que necessita doblers, que té dos fills i que no té més alternatives.

Sobre el tema dels robatoris a turistes que ha detectat la policia a la Platja de Palma per part de dones que o bé exerceixen o bé fan com que exerceixen la prostitució, es mostra indignada i tot d'una assegura que ella no ha robat mai. A continuació es queixa de la policia, diu que no les deixen tranquil·les, que tot el temps els demanen la documentació, que els posen multes sense motiu. Llavors fa com que camina i diu: "Quin mal faig? Només camín". Mira cap a l'altra banda i sembla que qualque cosa ha sentit dels cursos que recentement han començat a organitzar Casal Petit i Metges del Món per condonar les multes imposades per la Policia Local a les prostitutes de la Platja de Palma. A la pregunta de si li sembla una bona proposta, només diu. "sí, sí, sí", com qui no vol parlar-ne més.

Tres i mitja de la matinada, en un creuer de carrers de l'Arenal a prop del conegut com Bierstrasse o carrer de la Cervesa: a una banda, quatre nigerianes, a l'altra, dues. La meitat van mudades, l'altra, amb texans i roba més de cada dia. Hi ha un parell de dones que s'acosten a tots els homes que passen; la majoria són alemanys d'entre devuit i vint i busques, encara que també n'hi ha alguns de més de quaranta. Això sí, gairebé tots donen mostres d'haver ingerit quantitats excessives d'alcohol. Algunes d'elles els intenten atreure'ls amb paraules i de vegades els agafen del braç. Un jove amb una gorra, visiblement gat, rep petites empentes de la nigeriana que es mostra més efusiva. Un moment donat, passa la policia amb les motos i totes desapareixen a gran velocitat. Un minut després, tornen al seu lloc.

Només roben

"No són putes, només vénen a robar" són les paraules exactes del propietari del restaurant ubicat a pocs metres d'on hi ha el grup de nigerianes. Un argument que comparteixen dos homes més que, asseguts a la terrassa amb una copa a la mà, comenten sense miraments el que fan aquestes dones. Segons ells, cerquen els turistes que estan més perjudicats per l'alcohol i els treuen de damunt tot el que poden, tant el mòbil com la cartera. Discrepen sobre què és el que perjudica més Mallorca. Un d'ells pensa que aquest tipus de turistes, que només ve a engatar-se i que normalment ho fa anant de botellada, són els que a la llarga enfonsaran el negoci. Una opinió de la qual discrepa el propietari d'un dels restaurants de la zona. Per ell, qualsevol persona que vingui a passar les vacances a l'Arenal és benvinguda, també sembla que entén els comportaments desmesurats dels joves. Diu: "Només vénen a divertir-se".

La nit avança. Al carrer, joves alemanys, cada pic més gats, canten " Mallorca ist nur einmal im Jahr" , Mallorca només és una vegada a l'any. Comença a tenir sentit, l'estrofa de la lletra. Lluny d'aquesta "diversió", allà mateix però en un món paral·lel, hi ha policies, nigerianes, cambrers i venedors ambulants.

stats