Balears 23/02/2016

'Mallorca té nom de dona', la campanya per rescatar de l'oblit importants dones de l'illa

El Consell de Mallorca ha presentat, també, les activitats que ha organitzat per commemorar el Dia internacional de les dones

Efe
2 min
Jesús Jurado i Nina Parrón durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat la campanya 'Mallorca té nom de dona' i les activitats que ha organitzat, adreçades al públic en general, per commemorar el Dia internacional de la dones, que se celebra el 8 de març.

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, han assenyalat que tots els departaments del Consell s'han involucrat d'alguna manera en aquesta iniciativa, segons informa en una nota de premsa la institució insular.

Jurado ha ressaltat la importància del 8 de març, sobretot "en una època en què les violències masclistes desgraciadament estan presents en els diaris dia sí i dia també".

"No és per discriminació positiva que les dones tenen un dia internacional, sinó perquè mereixen l'atenció de les institucions en molts fronts. Està clar que no només n'hem de ser conscients el 8 de març, però de moment és necessari seguir-ho recordant", ha precisat. Per aquest motiu, el Consell de Mallorca ha posat el focus en la Igualtat, perquè creu "en la necessitat de la presència de la dona en tots els àmbits", ha incidit.

Les activitats programades comencen el 7 de març a les 19h a la Congregació (sa Pobla) amb el concert 'Crits de resistència. La rebel·lia de les dones a les cançons i romancers'.

Continuaran el 9 de març (19h) al teatre Principal de Palma amb la presentació del Pla d'Igualtat del Consell de Mallorca. El 10 de març a la mateixa hora al CineCiutat (Palma) es projectarà el documental 'L'arxiduc i la camperola' sobre Catalina Homar. El 12 de març a les 12.30 hores a la finca pública Son Moragues (Valldemossa) s'inaugurarà la ruta de senderisme Catalina Homar.

Dins de la mateixa línia i formant part de les activitats del 8 de març, s'ha llançat la campanya 'Mallorca té nom de dona' per rescatar de l'oblit dones que han aportat a la història de l'illa i que no han estat reconegudes com cal. "Només per posar un exemple, basta mirar el nom del carrer on viviu, o de les avingudes, places o biblioteques que normalment transiteu: quants d'ells tenen el nom d'una dona, que no sigui una santa o una beata?", ha apuntat Jurado.

En aquest sentit, ha ressaltat com és d'important prendre consciècia de la necessitat de fer més presents dones com Catalina Homar, Aurora Picornell, George Sand, Emilia Sureda o Dorothea Bat, entre d'altres.

La directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, ha apuntat un estudi de més de 15 pobles de Mallorca en el qual es revela el poc reconeixement de les dones en noms de carrers. "Felanitx té 87 carrers, només onze estan dedicats a dones i deu d'aquestes dones són religioses. Campos té 37 carrers, cinc d'ells amb nom de dona, tres de les quals són de religioses. Si miram poblacions més grans com ara Inca, amb 123 carrers, només onze són de dones i d'aquestes només una no pertany al món religiós. I així podria continuar per tota l'illa", ha subratllat Parrón.

Per això, la campanya pretén fer partícips els ajuntaments i la ciutadania amb la proposició de figures femenines que van néixer a Mallorca o que han fet aportacions importants a la societat amb la finalitat de dedicar-los un espai públic o un monument.

stats