Balears 01/07/2016

Malestar amb el Consultiu pel Decret de llengües

L’informe critica diversos aspectes de fons i de forma de l’instrument que substitueix el TIL aprovat pel Govern Bauzá

J.v./m.g.
2 min
Armengol i el conseller d’Educació, Martí March, el dia de la presentació del Decret de llengües.

PalmaL’informe crític i no vinculant del Consell Consultiu respecte del Decret de llengües no variarà en excés el contingut d’una de les apostes estrella del Govern. Així es desprèn de la reacció de la presidenta, Francina Armengol, que va assegurar que “el dictamen ens interessa i aprofundirem en el seu estudi, però aquest Govern té una política clara en aquest tema”.

L’informe critica diversos aspectes de fons i de forma de l’instrument que substitueix el Tractament Integrat de Llengües (TIL) aprovat pel Govern Bauzá.

El Consultiu dicta un informe crític contra el Decret de llengüesEl retret que més ha molestat és que és contrari al principi d’igualtat que ha de regir en totes les lleis i normatives que elaborin les administracions, d’acord amb els preceptes de la Constitució. Així ho han assegurat fonts de la Conselleria d’Educació a l’ARA Balears.

Tot i que l’informe encara està en fase d’anàlisi, la Conselleria ja expressa, extraoficialment, el seu desacord. A més, ja avancen que no pensen obligar els centres a impartir assignatures en anglès. I és que una altra de les crítiques que fa el Consultiu és que el Govern renuncia a la seva potestat d’organització i gestió. Justament, això suposa posar en dubte la política d’autonomia de centres, un dels lemes més repetits pel conseller, Martí March.

Una implantació precipitada?

El Govern pretén que el substitut del TIL entri en vigor el curs vinent. Aquestes presses també són objecte de crítica per part del Consultiu. Una crítica similar ja la va expressar l’Assemblea de Docents el passat mes de febrer quan van rebre la primera versió del text normatiu.

Alguns sindicats també es mostren escèptics amb el calendari d’implantanció que maneja el Govern. El passat mes d’abril, la UOB va reclamar a la Conselleria d’Educació que ajorni l’aprovació del decret de llengües estrangeres fins que es disposi del model lingüístic, que ha de redactar un comitè d’experts. Tot i aquestes cauteles, el Consell escolar va donar el vistiplau al decret, fa un parell de mesos, un cop la conselleria es comprometre a assumir les seves esmenes.

El Decret de llengües va ser presentat el passat dia 21 de gener en un acte presidit per Armengol. Llavors, la presidenta va assegurar que s’havia elaborat “des del respecte i amb el consens de la classe educativa”, una actitud que va contraposar a “la imposició” de l’anterior Govern.

El Decret estableix que seran els centres educatius els que escullin si imparteixen o no assignatures en llengua estrangera. L’única restricció serà respectar que la presència del català a l’educació ha de ser, com a mínim, igual a la del castellà.

stats