CAP AL 26-J
Balears 07/05/2016

Les bases de MÉS troben ofensiu el quart lloc oferit per Podem

Els ecosobiranistes creuen que no garanteix el pas a un govern progressista a favor del dret a decidir

Martí Gelabert
4 min
L’assemblea de MÉS per Mallorca va rebutjar amb un 93% la proposta de Podem.

PalmaL’escenari estatal es dinamita i la falta de consens arriba més lluny que a Madrid. Mentre Podem -que ja ha fracassat amb el PSOE per tirar endavant un govern d’esquerres- prepara ara un acord amb Esquerra Unida per anar junts a les properes eleccions, a Balears ofereixen acompanyament a MÉS, però amb certa distància. Els d’Alberto Jarabo els han proposat el 4t lloc a una possible llista de coalició per encarar la repetició d’eleccions estatals. Les bases de MÉS, que cerquen còmplices, no estan contents.

Així ho ha expressar aquest dissabte la portaveu de la formació, Bel Busquets: “La nostra proposta és una coalició que aposti per un govern progressista i que doni suport al dret a decidir”. Busquets té clar que l’oferta podemita donaria representació al Senat a Menorca i a Mallorca. “No només jugam al Senat”, ha aclarit, i ha afegt: “Jugam al Congrés. El quart lloc no en garanteix la presència”. Les bases de MÉS, en la mateixa línia, s'han mostrat contundents: el 93% dels assistents ha rebutjat relegar-se al quart lloc en una llista conjunta amb els de Jarabo. En total, a l’assemblea hi han arribat a participar unes 180 persones.

Noves aliances

La representació de Balears a l’escenari estatal encara no té un acte final acordat. El PP continuarà en la seva línia i, des del partit, veuen amb bons ulls aquesta falta de consens entre els grups que pretenen desbancar-lo del poder. Aquesta pròrroga que es juga després del fracàs per escollir president cerca evitar haver-se de decidir en els últims minuts. Tot i així, des de MÉS estan disposats a posar totes les seves forces per trobar una aliança des d’ara fins a la data límit per presentar les coalicions: dia 13 de maig. Busquets va insistir en la possibilitat de trobar entesa amb altres grups com Esquerra Unida o Esquerra Republicana. “Estam oberts a negociar amb la resta de partits”, ha anunciat.

En aquesta direcció, la portaveu de MÉS ha assegurat que la formació continuarà “treballant per una unió que aglutini el màxim nombre de persones possible i que ha de servir per destronar el PP”. En la línia marcada pels ecosobiranistes, la missió principal és “llevar d’enmig les polítiques que van contra les persones i contra la divisió terriotrial de l’Estat”. MÉS assegura que no defallirà i que continuarà treballant fins al darrer minut per ser al Congrés. Reclamen una coalició que garanteixi també un nou model de finançament per a les Illes Balears i aquesta independència d’elecció dels representats escollits, a banda de l’acceptació del dret a decidir. De fet, aquest darrer punt és el que més ha fet trontollar l’acord a l’escenari estatal.

El debat, traslladat a les xarxes

Després de la celebració de l’Assemblea de MÉS per Mallorca aquest dissabte dematí a Palma, diversos membres de la formació no han trigat a donar un cop d’atenció a Podem. Segons critiquen, els oferiments de la formació liderada per Jarabo són irrisoris. El batle d’Alaró, Guillem Balboa, va aplaudir irònicament el secretari general de Podem per la seva lectura de la confluència: “Al PP de Balears avui estan de festa”. La resposta de Jarabo no s'ha fet esperar: ha demanat quin és l’argument que MÉS aporta per “rebutjar” un senador de Menorca i un altre de Mallorca que li traurien al PP. Balboa ho té clar: “Confluir veritablement, generar il·lusió, superar l’abstenció, esdevenir la primera força i aportar per fer un tomb a l’Estat”.

La regidora de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, també ha lamentat l’actitud de la formació morada durant les negociacions: “Esperava més generositat per part de Podem per arribar a acords per desterrar Rajoy”. Més irònic s'ha mostrat el diputat David Abril, que ha assegurat que aquests darrers mesos havien “fet un màster televisiu sobre com fer un no-pacte”, i ha afegit: “Ja sabem què cal aparcar si volem confluir i guanyar”. Per part seva, la diputada Margalida Capellà ha advertit que el PSIB també devia estar “celebrant” la falta d’acord.

Estancament constant

En la seva intervenció durant l’assemblea, el regidor d’Urbanisme a Cort i proper batle de Palma, Antoni Noguera, ha fet una crida “a fer fora el pitjor PP de la història”. Una història que, sens dubte, ha patit diverses lectures al llarg de la democràcia i que s’ha trobat en un context únic aquest 2016: mai no s’havien hagut de repetir eleccions.

A escala estatal, els partits cerquen les eines per encaixar les bases d’una nova política. O, si més no, per donar un cop de volta a l’actual panorama. L’estancament, però, es manté. La mateixa falta de consens polític per formar una coalició capaç d’entrar al taulell espanyol per fer front a la majoria simple del PP es dóna tant a Balears com a Madrid. De fet, a la capital de l’Estat, Podem i Esquerra Unida continuen negociant per llevar la pols a la situació d’enrocament. Ara bé, el nombre de diputats que els de Pablo Iglesias ofereixen als d’Alberto Garzón és el punt que trenca l’entesa. IU demana una sisena part dels escons, però Podem s’ho mira amb recel. A dia d’avui ja hi hauria d’haver pacte, però el nombre de llocs de sortida ha fet ralentir aquestes negociacions. En tot cas, sembla que l’entesa a Madrid entre els dos partits que disputen escons a PP i PSOE arribarà abans que la dels partits que juguen el mateix paper a les Illes.

stats