Balears 12/08/2013

MÉS segueix les passes del PP i mostra les declaracions de renda

Els seus diputats només cobren de polítics, els surt a rebre i no posen la creu a l'església

Q. Torres
3 min

Palma.Si la setmana passada el president José Ramón Bauzá tornava a mostrar la seva declaració de renda, ara de l'any 2012, i obligava a fer el mateix als 33 diputats restants del PP, ara han fet el mateix els representants de la coalició MÉS al Parlament i al Consell de Mallorca. El gest és un més dels que han realitzat els polítics de les Illes per intentar superar el descrèdit creixent cap a ells d'una part de la població. El gest, de moment, és voluntarista i no té suport oficial perquè el Parlament, que l'any passat mostrà les declaracions de renda i de béns i activitats dels seus diputats, no ha adoptat cap acord per obligar a tornar a fer el mateix enguany.

Els membres de la coalició MÉS, que ja havien fet públiques declaracions similars anys enrere, han penjat les de l'any passat a la web de la coalició (www.pensadiferent.cat). Segons les declaracions publicades, cap parlamentari d'aquest grup no té ingressos al marge de la política, a tots els surt la declaració a rebre i cap d'ells no posa la creu a la casella de l'església, sinó a la de finalitats socials. Al marge de Biel Barceló, la declaració del qual no està penjada a la web, qui més retribucions dineràries declara és la portaveu adjunta, Fina Santiago (63.629 euros l'any bruts), seguida del menorquí Nel Martí i d'Antoni Alorda. Qui menys cobra del grup és David Abril (37.809 euros bruts anuals), perquè durant l'exercici 2012 no era diputat sinó assessor parlamentari. Abril s'incoporà al Parlament fa pocs mesos, després que la diputada Joana Lluïsa Mascaró dimitís per haver estat imputada en el conegut com a cas El Camí.

Pel que fa als detalls de les declaracions, a diferència del president José Ramón Bauzá i d'altres diputats del Parlament, cap dels membres de MÉS no té ingressos al marge de la política, perquè gairebé tots són funcionaris en excedència. Alorda declara ingressos de gairebé 3.000 euros per interessos i dos immobles al marge de l'habitual. I Nel Martí declara tres immobles al marge de l'habitual. Fina Santiago es desgrava 504 euros en donatius, que previsiblement inclouen l'aportació que fan els diputats al manteniment del seu partit, en aquest cas IniciativaVerds.

Els consellers també

A banda del Parlament, molt abans que ho fes el PP també varen fer pública la declaració de l'IRPF de l'any passat els quatre representants de la coalició al Consell de Mallorca (els tres regidors a l'Ajuntament de Palma encara no ho han fet). El portaveu insular, Joan Font, declara ingressos per 53.248 euros bruts anuals. També li surt la declaració favorable i li han de tornar 2.590 euros. Font declara que fa donatius per 4.469 euros l'any, que inclourien les aportacions al seu partit, el PSM.

La consellera Joana Aina Campomar és la que declara més ingressos (69.181 euros bruts anuals, no tots del Consell), participa en la propietat de diversos immobles que li donen 3.600 euros de renda anuals i fa donatius per un total de 1.945 euros. La declaració li surt a pagar 4.300 euros i també posa la creu a la casella de finalitats socials. L'altra consellera, Magdalena Palou, declara 46.341 euros bruts anuals d'ingressos, l'habitatge habitual i dos més, i la declaració li surt a cobrar 2.000 euros. Com la resta, tampoc no posa la creu a l'església catòlica.

Finalment, el conseller i batle d'Esporles, Miquel Ensenyat, és el que surt més perjudicat a l'hora de passar comptes amb Hisenda. Declara unes retribucions dineràries de 43.341 euros bruts anuals, però ha de pagar 22.000 euros a l'Estat per la venda d'una propietat.

stats