Balears 20/04/2017

MÉS per Mallorca cerca a Europa un aliat per canviar el model econòmic i ecològic de les Illes

Els ecosobiranistes s'han reunit amb Els Verds-ALE, amb representació al Parlament europeu. S'han criticat la política aeroportuària estatal i el retard de Balears amb les renovables

Martí Gelabert
2 min
La intensificació turística i la política aeroportuària, principals crítiques dels ecologistes

PalmaMÉS per Mallorca s'alia amb Els Verds-ALE per traslladar a Europa els problemes prioritaris que sacsegen el model econòmic, ecològic i turístic de les Illes. Aquest dijous, el diputat europeu Florent Marcellesi ha mantingut una reunió amb els ecosobiranistes per pactar l'agenda d'aquestes qüestions que cal reivindicar a l'àmbit europeu. L'objectiu és treballar en un horitzó a mitjà i a llarg termini per un territori verd i sostenible.

Per aquest motiu, un dels principals problemes que s'han tractat amb l'eurodiputat verd és el de la saturació turística. Se cercarà demanar a la Unió Europea protecció davant la política aeroportuària que segueixen l'Estat i AENA. "Els nostres aeroports són fruit de polèmica, són gran part del problema que tenim", ha expressat Abril en roda de premsa, acompanyat per Marcellesi. "No compartim els plans d'ampliar l'aeroport ni la intensificació del nombre de vols. Europa pot ser una aliada", ha continuat.

En aquest mateix sentit, Abril ha remarcat que la UE pot acompanyar el Govern balear en aquells aspectes que l'Executiu vol regular, com el lloguer turístic, els 'party boats' o el tot inclòs. Tot i que ha recordat que "Europa és una marc que no ajuda gaire a establir mesures reguladores", el fet de ser unes illes pot explorar altres vies per ser protegits. Marcellesi ha destacat la importància de "passar d'un sistema de monocultiu turístic i especulació" a un "turisme basat en circuits locals".

Lluny dels Acords de París

Marcellesi també ha advocat per un sistema agrícola basat en la realitat del territori. L'objectiu és adaptar l'agricultura al territori perquè la gent pugui consumir el que es produeix a l'àmbit local. Aquesta seria una passa interessant per lluitar contra el canvi climàtic. De fet, tant Abril com Marcellesi han recordat que hi ha un "retard important" de Balears pel que fa a les energies renovables. Els Acords de París estableixen que el 2020 el 20% de l'energia ha de ser d'aquest tipus i es treballa perquè el 2030 sigui un 40%. Ara mateix, a les Balears representa només el 3%.

Abril ha destacat que "és impossible" arribar a aquest percentatge per la "dependència total i absoluta" que tenen les Illes de proveïment d'energies brutes. A més, ha recordat que la central tèrmica del Murterar "crea més carbó que mai". De fet, ha tornat a demanar quan es tancarà la central, ja que, segons els acords europeus, el 2025 hauria de cessar la seva activitat. Així, ha reclamat a Endesa que faci públiques les seves intencions. A més, ha criticat l'actitud de Madrid d'anar contra corrent amb les energies renovables. Marcellesi ha sortit en defensa de l'economia circular per poder frenar aquesta escletxa ambiental que viu Balears.

stats