Balears 12/08/2013

L'ocupació juvenil a Balears ha caigut un 40% respecte del 2008

El sindicat CCOO destaca que "els joves són els més afectats pel deteriorament de les relacions laborals" i que ara n'hi ha 18.500 manco amb feina que fa cinc anys

ARA Balears
2 min

PalmaEl sindicat CCOO ha recordat aquest dilluns, amb motiu del Dia internacional de la joventut, que des del 2008 hi ha 18.500 manco menors de 25 anys amb feina. Calcula, doncs, que l'ocupació juvenil ha caigut un 40% en cinc anys, des del començament de la crisi. Per això lamenta que els joves són "els més afectats pel deteriorament de les relacions laborals i la precarietat".

El sindicat insisteix que si bé abans de la crisi la taxa d'ocupació juvenil a Balears era del 42,2% ara ha davallat fins al 27%. Així, l'ocupació juvenil ha caigut un 15,2%, mentre que la taxa total de població ocupada ha davallat un 6,6% en el mateix període. Així, els joves haurien quedat el doble d'afectats que la mitjana de la població.

En el segon trimestre d'enguany la població juvenil es manté estable en 104.000 persones, respecte del mateix període de l'any anterior, però la davallada ha continuat i el sindicat destaca que es registraren 7.200 joves amb feina manco que el primer trimestre del 2012. Una caiguda del 6,6%.

CCOO afegeix que si bé hi ha hagut un descens del 24,8% en la xifra d'aturats segons l'Enquesta de Població Activa respecte del 2012, "no s'explica per més ocupació sinó per una menor entrada de joves a la situació d'activitat". Per això no encaixa la xifra d'aturats amb la del nombre de joves amb feina. Hi ha manco atur juvenil que l'any passat però també manco joves amb feina. Tot i això, l'atur juvenil encara és un 14,4% més alt que no fa cinc anys i arriba al 42,3%.

Segons les mateixes estadístiques, l'atur de llarga durada afecta un 38,3% dels aturats joves, un 58,7% dels assalariats menors de 25 anys tenen contractes temporals. Segons la secretària d'Ocupació, Joventut i Formació de CCOO, Silvia Montejano, els joves no aconsegueixen treure partit de la temporada turística i continuen sotmesos a la precarietat laboral.

stats