MEDI AMBIENT
Balears 30/08/2014

Línies d’alta tensió contra el paisatge llucmajorer

La plataforma Alta tensió a Llucmajor protesta contra les noves línies que Red Eléctrica pretén construir-hi

Martí Gelabert
3 min

LlucmajorLa plataforma ciutadana Alta tensió a Llucmajor continua amb la seva lluita per defensar el paisatge de Balears. L’empresa Red Eléctrica de España, amb el suport, ara per ara, del Govern Balear, pretén construir dues línies d’alta tensió entre Llucmajor i Cala Blava -que se situa al camí de l’Àguila- i entre aquesta mateixa i l’Arenal.

Per això mateix, demà realitzaran una trobada a les 19h a la futura subestació de Cala Blava. Aquest projecte és un més dels que Red Eléctrica de España té la intenció de dur a terme a Mallorca.

Repercussions

Les noves línies, que hauran de ser de doble circuit i, almenys, de 132Kv, segons els protocols de l’elèctrica espanyola, tenen repercussions greus per al paisatge i la societat de les Illes. La plataforma defensa que “una comunitat que viu del turisme no es pot permetre tenir torres d’alta tensió de 40 metres que acabaran amb la possibilitat d’explotar turísticament la zona”.

De fet, agroturismes de la regió es veuran afectats per l’impacte visual que suposa tenir unes torres gairebé tan altes com la nau més gran de la Seu. A més a més, ja s’ha sabut que compradors estrangers interessats en finques de la zona s’han anat fent enrere, igual que possibles nous inversors turístics.

La Marina de Llucmajor és una zona de cria de moltíssimes espècies, en què 15 són protegides per la Unió Europea i una està en perill d’extinció, la milana. El GOB també va proposar a la Conselleria de Medi Ambient declarar-la ZEPA (Zona d’Especial Protecció a les Aus), que és incompatible amb línies aèries d’alta tensió, tot i que la Conselleria s’hi ha acabat negant.

A més a més, una altra repercussió important que té aquest projecte incideix de manera directa en la salut. Segons indica la plataforma, “nombrosos estudis d’investigació i d’universitats recomanen seguir un principi de precaució respecte dels camps electromagnètics que emeten les línies d’alta tensió”.

De fet, altres països més avançants en aquestes iniciatives tenen uns índexs de contaminació molt més baixos. Aquest tipus de contaminació es mesura amb microtesles, i mentre que Suïssa o Itàlia en permeten entre 0,1 i 0,2 unitats, l’Estat en permet fins a 100.

Demandes generals

Gesa Endesa, abans de veure’s obligada a vendre les línies d’alta tensió a Red Eléctrica, va construir-ne una entre les dues noves que es pretenen fer. Aquesta, de 15 Kv, s’allarga del polígon de Son Noguera a la futura subestació de Cala Blava.

Aquesta línia pretenia cobrir la zona que han d’abastar els nous projectes de l’elèctrica estatal. Així com han fet altres iniciatives que s’han promogut a les Illes, la plataforma demana que s’aprofiti la línia ja construïda. L’objectiu és reforçar-la. Si no és suficient, demanen soterrar la nova línia i així disminuir l’impacte paisatgístic.

Així mateix, la plataforma pretén que s’elimini la possibilitat d’ampliació a 132Kv, perquè el consum elèctric ha baixat un 22% des del 2002 i no hi ha expectatives de millora fins al 2023. D’aquesta manera, ampliant a 66Kv l’actual línia n’hi hauria prou i es podrien estalviar la construcció de les 110 torres.

També cal aclarir que la línia existent només té, ara per ara, cinc abonats, de manera que desaprofitar-la, segons la plataforma, és de “poc sentit comú”.

stats