Balears 03/08/2013

L'incendi posa al descobert les mancances dels bombers

El cos del Consell apunta que "toca fons" i els forestals diuen que les retallades es noten

Mercè Pinya / Jaume Perelló
3 min
POCS BOMBERS  Els Bombers de Mallorca s'han sentit infrautilitzats, mentre que el cos de Palma hi ha participat gairebé de manera testimonial.

PalmaDivendres 26 de juliol, 12.27hores. Es declara l'incendi a la Coma Calenta, una zona de pinar molt a prop del poble d'Andratx, plena de cases en sòl rústic. El pla d'incendis s'activa i els efectius locals es comencen a activar. Amb tot, els serveis públics que es criden a ser mobilitzats es troben immersos en processos de llargues reivindicacions laborals, en alguns casos agreujats per les retallades.

El malestar ha quedat palès per als Bombers de Mallorca, que asseguren haver "tocat fons" amb l'incendi d'Andratx. Manca d'inversions, de manteniment dels mitjans disponibles i retallades han causat una situació límit per al cos de Bombers. Amb tot, per als professionals, la principal queixa és la "infrautilització dels mitjans humans que en la majoria dels casos s'han limitat a fer treballs secundaris i del que podríem denominar d'intendència i feines auxiliars", denuncià ahir la secció sindical de Comissions Obreres del Consell de Mallorca, institució de la qual depenen els Bombers.

Infrautilització

El desaprofitament dels professionals i l'obsolescència dels mitjans amb què hagueren de treballar contrasta amb la versió oficial del Govern, que assegura que s'hagueren de mobilitzar efectius dels cossos de la Unitat Militar d'Emergències i brigades del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient procedents de la Península perquè els mitjans locals eren insuficients. De fet, algunes fonts apunten que la poca diferència entre la declaració del nivell 1 al nivell 2, que suposa la possibilitat de requerir mitjans externs, es féu per posar en mans del departament d'Emergències el control i la gestió de l'incendi, en detriment d'Ibanat.

El desaprofitament que denuncien els Bombers es veu agreujat, amb tot, per la manca de mitjans de què disposaren damunt el terreny. Segons un informe elaborat per CCOO sobre la urgència de l'actuació de Bombers de Mallorca, tots els vehicles adequats per a l'atenció d'incendis rurals i forestals tenen més de 22 anys i pràcticament tots estaven de baixa, avariats o s'avariaren durant les tasques d'extinció. Concretament, l'informe constata que la bomba cisterna pesada de Llucmajor, amb una capacitat de 8.000 litres i utilitzada per abastir aigua als incendis, fa mesos que està desballestada. Una unitat d'Artà fa mesos que està en reparació, la de Sóller s'avarià el segon dia i la de Calvià des de dimecres està fora de servei. Tots aquests vehicles, segons el document, "són els únics rurals i forestals de Bombers de Mallorca que tenen més de vint anys".

El malestar, generat en alguns casos com a l'Institut balear de la matura (Ibanat) arran d'una quimèrica equiparació salarial a la resta del personal de la Comunitat Autònoma, que es truncà el 2010 i que manté els agents forestals en sous al voltant dels 900 euros al mes. "Tot això ha anat covant", assegura un treballador, "el personal té la sensació que se'l menysprea durant tot l'any i que quan se l'ha de menester se li demana que actuï al 200%".

Segons el Pla d'incendis, en un cas així s'ha de mobilitzar el personal en actiu, les brigades i, fins i tot la gent que estava fora de torn. Però, segons algunes fonts, la situació ha canviat molt els darrers mesos, a causa de les retallades i de l'empitjorament de les condicions laborals dels treballadors. Així, en altres incendis, el personal que tenia lliure "solia donar senyals de vida i fins i tot s'oferien voluntaris per venir. Som gent que estima la natura", explica un membre de l'Ibanat. Però en aquesta ocasió "no hi va haver aquesta actitud. Més d'un, fins i tot, no va respondre missatges que demanaven si hi havia disponibilitat. És el que han aconseguit amb aquesta política de retallades constants", afirma el treballador.

Pel que fa als bombers de Palma, la seva indignació té a veure amb no haver participat en el dispositiu. En concret, dissabte, segons un membre del cos, "no va sortir cap vehicle ni un bomber de Palma".

stats