PALAU DE CONGRESSOS DE PALMA
Balears 20/08/2013

L'hotel i el palau que ningú no vol, de nou a concurs

Queden 50 dies per presentar ofertes de compra i gestió

Jaume Perelló
2 min
Les empreses turístiques que sempre han reivindicat la importància d'un palau de congressos han desertat sistemàticament de qualsevol relació amb el de Palma.

Palma.Cinquanta dies queden perquè aquelles empreses que vulguin comprar l'hotel i gestionar el palau de congressos puguin presentar les seves ofertes, després que el butlletí oficial ja hagi publicat l'anunci de licitació.

Tal com va anunciar l'empresa Palau de Congressos SA, participada pel Govern i per l'Ajuntament de Palma, l'import de sortida del procediment de subhasta serà de 40.500.000 euros, IVA a part. L'empresa que aconsegueixi l'hotel haurà de gestionar també el palau de congressos, pagant una quantitat anual de 700.000 euros a partir del cinquè any.

Es posa en marxa, per tant, un altre intent de l'Administració per trobar una sortida a una instal·lació que havia de ser un revulsiu per a la Ciutat i per a l'economia turística i que no fa més que acumular retard i absolut menyspreu per part de les empreses turístiques.

De fet, l'abril de 2012 es va convocar el concurs de gestió del palau de congressos, i des del Govern i des de l'Ajuntament de Palma s'esperava un "gran interès" per part d'importants companyis. A l'hora de la veritat, l'aleshores gerent, Ignasi Jiménez, va haver d'informar que el concurs havia quedat desert i que, per tant, cap empresa no s'havia interessat per gestionar la instal·lació.

Ja en aquell moment, es va anunciar que es tornaria a convocar un nou concurs, evidentment rebaixant les exigències econòmiques, ja que l'anterior, en el qual es fixava un cànon inicial d'11,5 milions d'euros més 1,5 milions anuals, era "excessivament ambiciós", segons va reconèixer Jiménez.

Melià Hotels va ser l'única candidata en la nova convocatòria, a l'estiu de 2012, i en va resultar la guanyadora.

Odissea

Emperò l'odissea d'aquesta instal·lació encara no havia acabat. El Govern i l'Ajuntament de Palma hagueren de paralitzar les obres el mes de juliol de 2012, ja que precisament Melià no va complir el plec de condicions i no va abonar els 8 milions d'euros que fixaven les bases per poder accedir a la concessió del palau de congressos.

En aquell moment, Álvaro Gijón va dir que les obres ja havien costat 70 milions d'euros i que en quedaven 32 per executar. L'impagament de Melià va provocar que Cort i l'Executiu decidissin tirar la tovallola.

Ja enguany, l'Executiu va aconseguir que el govern central autoritzàs la incorporació del deute amb la constructora Acciona en el tercer pla de pagament a proveïdors que subscriurà el Govern autonòmic, i això va provocar que es "desencallàs" teòricament un projecte ple d'entrebancs. El batle de Palma, Mateu Isern, va anunciar, en conèixer la notícia, que "el proper mes de setembre o octubre" es reprendrien les obres d'una infraestructura que continua considerant "imprescindible per a la reactivació econòmica de la ciutat i la desestacionalització de l'oferta turística de la ciutat".

Ara caldrà veure si algú es presenta al nou concurs per comprar l'hotel i gestionar un palau de congressos que no té clar el seu futur i que, de moment, continua sent un edifici fantasma.

stats