TERRITORI
Balears 30/05/2016

L'esquerra deixa sol Marc Pons davant la polèmica excepció per donar llicències a urbanitzacions sense clavegueram

Podem i MÉS es neguen a donar suport a una iniciativa que va en contra de la normativa europea

J. Perelló
3 min
SOLARS A SON VIDA  Alguns solars  de Son Vida no disposen de serveis com el clavegueram. Ara, durant 3 anys, podran continuar sense tenir-ne.

PalmaMÉS i Podem ja han comunicat al conseller de Territori Marc Pons que “no volem ni sentir a parlar” de prorrogar l'actual excepció legal que permet continuar donant llicències edificatòries a solars urbans que no comptin amb el preceptiu clavegueram, tal i com estableix la normativa europea.

Des de 2010 Balears està incomplint aquest precepte, i ho fa encadenant pròrrogues a les excepcions. La darrera es va fer mitjançant un decret llei, el número 22 de Bauzá, i com recorda el diputat David Abril, “la vàrem votar en contra, precisament amb el PSIB, perquè ens sembla un absurd que en ple segle XXI puguem estar fent excepcions a normes europeus que són de sentit comú: no podem acceptar autoritzar cases on no hi ha clavegueram”.

Segons ha pogut saber l'ARA Balears també Podem es mostra contrari a aquesta iniciativa del conseller Marc Pons, que recull d'alguna manera la preocupació i la pressió de diferents ajuntaments i també alguns promotors i propietaris de terrenys, que fins ara havien aconseguit cada vegada burlar la llei.

Fa poc, Llucmajor va demanar per acord plenari que “es trobi una solució” a la situació concreta de Cala Pi, Vallgornera i es Pas, on s'ha anat urbanitzant sense tenir en compte que a una part d'aquests terrenys hi ha unes condicions del subsòl que fan molt difícil construir-hi un clavegueram. Però mentrestant, s'han anat autoritzant noves construccions, ben igual que a determinades urbanitzacions d'Alcúdia, com Bonaire, o a Andratx, on no hi ha la xarxa obligatòria. No s'ha posat remei a aquesta situació ni per part de promotors ni per part de determinats ajuntaments, que ara veuen com s'acosta la data d'expiració de la pròrroga, a finals de juny, de l'excepcionalitat.

“Les depuradores estan saturades, estam parlant d'un nou model, i el que no podem fer ara són nyaps per continuar fent xalets de qualsevol manera. Si no hi ha clavegueram, al nostre entendre s'incompleix la llei, i no podem jugar més amb el territori”, ha sentenciat David Abril, que ha admès que no li ha agradat que el Govern hagués pactat amb El Pi aquesta iniciativa. De fet, els regionalistes proposen una esmena a la llei d'avaluació ambiental, per permetre continuar autoritzant xalets amb fosa sèptica.

El primer que arribarà a debat parlamentari serà la proposició del PP, que va ser registrada al parlament ja fa dies, i que planteja mantenir la situació actual, que va quedar consagrada amb la redacció final de la llei del sòl que va tramitar Gabriel Company.

Amb el PP i El Pi, ja sigui d'una manera o d'una altra, el PSIB podria tirar endavant una nova moratòria, però queda per veure si voldrà assumir una possible crisi interna a canvi de trobar una solució d'emergència per als ajuntaments que, amb els corresponents promotors o propietaris, no han posat ordre a la imprescindible xarxa de clavegueram.

Fa tres anys, l'esquerra va ser molt contudent amb José Ramón Bauzá per excepcionar els xalets de zones sense sanejament. El grup parlamentari MÉS va dir que era un "escarni" que es parli d'"urgent necessitat de poder continuar construint xalets en urbanitzacions sense clavegueram". El diputat Antoni Alorda va afirmar que, tal com estava redactada la norma, "les futures normatives reguladores de l'ordenació i l'ús del sòl consolidaran aquesta rebaixa amb caràcter general. És a dir, que es podrà tenir un solar o una casa en un lloc on no hi hagi cap clavegueram fet, tot i que aquesta exigència ve imposada per normativa europea i estatal".

La Directiva en qüestió 91/271/CEE, de 21 de maig de 1991, sobre el tractament de les aigües residuals urbanes, exigeix que totes les aglomeracions urbanes han de disposar de sistemes col·lectors per a aigües residuals urbanes i que només permet excepcions molt ben motivades, i sempre que l'alternativa garanteixi "un nivell igual de protecció mediambiental". Balears, que es considera una comunitat moderna, com en tants d'altres aspectes, fa anys que la incompleix, i autoritza construccions que dipositen les aigües residuals en fosses sèptiques, la qual cosa posa en perill els recursos hídrics del subsòl. Des de 2010, les Illes han encadenat normatives temporals, sempre amb la promesa de “ser la darrera vegada” que es fa una excepció.

El GOB ha lamentat aquest dilluns que el Govern vulgui impulsar una actuació com aquesta, i ha recordat que “la crisi no és una excusa”, per continuar fent excepcions, i ha demanat de no consolidar la improvisació i la concessió de llicències sense els requisits ambientals.

stats