Balears 25/10/2014

L'augment del turisme no crea nous llocs de feina ni es correspon amb els ingressos

El darrer informe de la Fundació Gadeso reflecteix la distància entre la millora de les dades en l'arribada de turistes i la rendibilitat econòmica. El document apunta a problemes com el turisme de mala qualitat o l'estacionalitat

Ara Balears
3 min

PalmaLes conclusions del darrer informe de la Fundació Gadeso d'aquest mes d'octubre 'Més turistes, mateixos problemes' destaquen que, malgrat l'augment en l'arribada de turistes a Balears, el sector no ha experimentat un creixement proporcional dels seus ingressos ni ha generat nous llocs de feina. Gadeso atribueix aquests resultats precaris a la manca d'una aposta clara per un turisme de qualitat amb poder adquisitiu, menys conflictiu amb la població local i més respectuós amb el medi ambient.

Les enquestes fetes a empresaris turístics reflecteixen que, malgrat que no s'hagi notat gaire en la rendibilitat empresarial, un 49% de les empreses asseguren que aquesta temporada ha estat millor que l'anterior, mentre que un 51% diu que ha estat molt similar. El creixement ha estat, sobretot, gràcies als turistes dels principals mercats emissors, però la demanda estatal continua estancada, la despesa turística és molt similar, l'estacionalitat continua sent un llast i, a més, moltes contractacions són de darrera hora. A més, l'atur i la precarietat laboral continuen sent una constant en el sector.

Les dades canvien prou en funció de l'illa i de si ens referim a l'allotjament o a l'oferta complementària (restauració, comerç, transports, oci..). Però en termes generals s'evidencia un clar augment dels turistes allotjats i de l'activitat al seu voltant que, en canvi, no s'ha traduït, de manera proporcional, en beneficis per al negoci turístic, malgrat que les dades han millorat una mica respecte de la temporada 2013.

Atur i precarietat

Una de les conclusions més desoladores de l'informe és que, a més, aquest augment del negoci no només no s'ha traduït en una rendibilitat proporcional, sinó que tampoc no ha permès crear nous llocs de feina ni estabilitzar els existents.

Només un 14% dels empresaris de l'allotjament enquestats diuen haver pogut contractar més gent, i la majoria atribueix la seva incapacitat per fer-ho a l'escàs marge de beneficis i a la consegüent aposta per una contractació laboral segons les necessitats. Val a dir que el sector de l'allotjament s'ha vist beneficiat pels problemes a les destinacions competidores i això dóna lloc a certa recuperació dels mercats emissors, però segueixen sent massa elevades les contractacions de darrera hora.

En el sector de l'oferta complementària, les dades són encara més dramàtiques. Només un 6% diu haver pogut fer noves contractacions, i la majoria atribueix la situació a una temporada curta, a la baixa despesa turística i als efectes de les ofertes hoteleres de tot inclòs. La restauració, el comerç, el transport o l'oci, entre d'altres activitats de l'anomenada oferta complementària, pequen, a més, d'haver de dependre massa de l'ocupació hotelera i del poder adquisitiu dels turistes que arriben.

Estacionalitat

Finalment, l'informe destaca també el problema de l'estacionalitat a Mallorca, on fora de temporada només estan actives una de cada tres places hoteleres, però sobretot a la resta d'illes, on les xifres estan entre el 4-7% de les places existents. Això, segons l'informe, genera molt d'atur i l'hibernació de l'oferta complementària: l'activitat econòmica del sector queda pràcticament paralitzada a les Pitiüses i a Menorca.

Com a dada positiva es destaca que, en els darrers temps, alguns empresaris d'allotjaments han fet inversions per renovar o modernitzar els seus establiments. Això ajuda una lleugera regeneració de l'activitat econòmica en la construcció i altres serveis derivats.

En definitiva, i passat l'estiu, Gadeso preveu una temporada baixa que ha de ser vista amb la negativitat habitual i amb poques perspectives de millora. A més, tampoc es preveuen mesures amb efectes reals per evitar aquesta situació.

stats