CRISI MERCAT LABORAL
Balears 03/08/2013

L'atur baixa a Balears per novè mes consecutiu

Catalunya, amb 610.000 aturats, i les Balears acaparen el 90% dels nous cotitzants de tot l'Estat

Elena Freixa
3 min

BarcelonaEls contractes d'estiu, lligats al turisme i als serveis, han tornat a provocar una baixada de l'atur a les Balears i a tot l'Estat espanyol. A les Illes, l'atur registrat va davallar al juliol respecte del mateix mes de l'any anterior 6.170 persones, el 8,17%. Així, el nombre de desocupats quedà reduït fins als 69.354, amb la qual cosa l'Arxipèlag lidera la caiguda entre les comunitats autònomes, segons les dades publicades pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

El nombre de desocupats va baixar també aEspanya, on la xifra total va quedar a les portes dels 4,7 milions d'afectats, segons les xifres del Ministeri d'Ocupació. La dada estatal, però, encara està per sobre de la del juliol del 2012, concretament és un 2,43% més alta (111.000 aturats més).

Els 9 mesos de davallada continuada en l'atur, però, varen reobrir el debat sobre si els senyals positius del mercat laboral han arribat per quedar o bé són un miratge abocat a esvair-se en el darrer trimestre de l'any, quan tothom (governs i experts) dóna per fet que hi haurà una nova remuntada de la desocupació.

Per sectors, la caiguda més significativa de l'atur a Balears es va registrar en serveis (1.707), seguit del que no tenien cap ocupació anterior (-82), indústria (-19) i agricultura (-3), mentre que a la construcció els aturats varen augmentar 43 persones.

El major nombre d'aturats a les Illes se situa també en serveis (46.920), seguit de construcció (13.877), indústria (3.933), sense ocupació anterior (3.455) i agricultura (1.169).

Un octubre que serà decisiu

El govern espanyol va insistir ahir a vendre un missatge positiu. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, va destacar que els 149.900 aturats menys que acumula el 2013 són la reducció més forta des del 2004 -una quarta part de la millora va venir de Catalunya-. Tot i això, cal tenir en compte que el nombre total d'aturats és ara molt més alt que aleshores.

Báñez també va aprofitar per situar la reforma laboral com una de les causes que expliquen aquest descens. De fet, ahir el govern espanyol va presentar un informe on s'autoavaluava -i obtenia bona nota- un any després d'haver aprovat la nova llei laboral. Segons els seus càlculs, la reforma ha evitat la destrucció de 225.000 llocs de treball.

Més enllà dels missatges polítics, els experts coincideixen a dir que la davallada de l'atur del juliol només es podrà valorar d'aquí uns mesos. "L'octubre serà el mes màgic", opina el professor de l'Iese José Ramón Pin. La magnitud de la pujada de l'atur aquell mes donarà pistes sobre el grau de miratge que amaguen les bones dades dels últims mesos. Això es veurà, segons Pin, en la capacitat que tingui el mercat de treball de mantenir almenys la meitat dels llocs de treball creats últimament.

Segons la responsable de l'àrea socioeconòmica de Comissions Obreres de Catalunya, Cristina Faciaben, la millora de l'atur té alguns components enganyosos. D'una banda, recorda que el 94% dels contractes nous del juliol van ser temporals, cosa que pot fer esvair la millora un cop acabin la vigència. De l'altra, Faciaben considera que l'ocupació no creix al mateix ritme amb què cau el nombre d'aturats, un fet que reflecteix un component de "desànim" entre els treballadors, que ja desisteixen d'inscriure's al servei públic d'ocupació. "Alguns no s'hi apunten perquè ja no tenen dret a cobrar prestació o perquè senzillament no esperen que els ajudi a trobar feina", opina Faciaben.

El president de la patronal CAEB, Josep Oliver, va afirmar que "tant les xifres de l'atur com les d'ocupació són satisfactòries". Oliver digué que "és positiva la reducció de l'atur interanual".

stats