24-M
Balears 30/05/2015

L’acord de l’esquerra per a Palma fa més via

Ja es reuneixen a tres bandes, fan un primer acte junts i Som no condiciona l’entrada al govern municipal

Lluís Planas
3 min
REUNIÓ I ACTE SIMBÒLIC 
 Després de reunir-se junts, Hila, Noguera i Comas posaren davant Can Bibiloni.

PalmaL’acord de l’esquerra per al canvi polític a l’Ajuntament de Palma va més ràpid que no els altres. És una necessitat, perquè es tracta de la primera gran institució per constituir-se després de les eleccions, el 13 de juny. A diferència dels altres, els tres candidats a Cort ja han començat les reunions a tres bandes i ahir feren un primer acte, conjunt i simbòlic, en contra d’una decisió del PP, davant l’edifici de Can Bibiloni, que serà demolit. A més d’això, Som Palma, la llista de Podem a Ciutat, no condiciona la seva entrada al govern de Cort al fet que no estigui presidit pels socialistes, com sí fan els d’Alberto Jarabo en el cas de l’executiu autonòmic.

La fluïdesa de les negociacions de Palma respecte de les que s’han mantingut per al Govern es demostra en el fet que ahir divendres ja es reunissin tot tres, José Hila (PSIB), Antoni Noguera (MÉS) i Miquel Comas (Som). No s’han hagut de trobar primer per separat, com ha succeït entre Francina Armengol, Biel Barceló i Alberto Jarabo, que no es veuran a tres bandes fins al proper dimarts. La reunió va tenir lloc precisament abans de comparèixer davant els mitjans de comunicació a Can Bibiloni.

Les forces d’esquerra a Cort han volgut evitar així una imatge de recels inicials entre elles, com sí que ha succeït en certa manera entre MÉS i Podem, per un banda, i el PSIB, per l’altra, per negociar el Govern. Per mostrar unitat ahir es posaren d’acord per protagonitzar una primera imatge entre els candidats i, fins i tot, adquirir un primer compromís del futur govern municipal: la protecció del patrimoni. Va ser davant Can Bibiloni, per denunciar que el govern municipal del PP, en funcions, permeti la demolició de l’edifici després de desestimar els recursos presentats perquè es catalogàs l’immoble. Àngels Fermoselle, membre d’ARCA, va ser la promotora del compromís.

Al marge d’això, el problema d’entrada amb el qual es topa el pacte entre Armengol, Barceló i Jarabo i que ha capitalitzat la imatge dels primers dies de converses és que el de Podem ja ha advertit que no entrarien en un govern presidit pel PSIB, cosa que ha provocat un cert malestar entre els socialistes. Aquest entrebanc inicial ja ha estat desactivat a Palma per Som, perquè no comparteix aquesta condició prèvia. No vol dir que això no acabi convertint-se en un escull al final de la negociació, ni tampoc que Som no s’estimàs mésgovernar amb Noguera com a batle que no amb Hila, o que hi renunciï Comas. Però ja no és un motiu de recel previ en les negociacions.

El programa, pocs entrebancs

Els tres candidats han constatat també que en les línies programàtiques que cadascú s’ha marcat com a prioritat no hi ha d’haver entrebancs insalvables a l’hora de posar-les en comú. Hi ha coincidència en les prioritats, com un pla de xoc contra l’exclusió social i la pobresa infantil i energètica, i la introducció immediata de mesures de més transparència i participació. Lligat a això darrer, sobretot es vol treballar en la metodologia de funcionament del nou govern municipal, perquè els partits hi funcionin de manera transversal.

Que Som no condicioni l’entrada al govern municipal a qui ocupi la batlia fa que s’esvaeixi, a diferència del que succeeix amb les negociacions per al Govern, la possibilitat que quedàs fora del nou equip de govern i es limitàs a donar suport extern a un format només per als regidors del PSIB i MÉS. Aquesta qüestió preocupava especialment aquestes formacions, perquè només sumarien 11 regidors per gestionar totes les àrees municipals. La Llei Montoro redueix ara el marge per al nomenament de regidors no electes.

Poc temps i votacions prèvies

L’avanç les negociacions de Palma també topa amb altres problemes que no existeixen en les converses per al Govern. El primer és el temps. La constitució dels ajuntaments és el dia 13 de juny, cosa que redueix a només dues setmanes el temps per negociar. El segon, lligat al primer, és que les tres formacions de Palma s’han compromès a sotmetre a la votació dels seus militants o assemblees qualsevol acord al qual hagin arribat. Així, el termini per negociar encara es redueix més.

Al marge d’això, Som manté la demanda perquè el contingut de les reunions a tres bandes sigui “retransmès en directe” o publicat endiferit per informar la ciutadania. És una qüestió que, tot i compartir la necessitat de transparència, les altres dues formacions consideren que pot entorpir el procés si s’aplica estrictament.

stats