Balears 07/08/2013

L'STEI-i convoca vaga de professors el 13 de setembre

El sindicat confia que els altres sindicats s'hi sumin. Els afiliats es reuniran dia 2 per decidir si l'aturada ha de ser indefinida

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaL'executiva del principal sindicat del sector educatiu, l'STEI-i, ja ha convocat vaga de professors i mestres per a dia 13 de setembre. Encara no ha decidit si serà una aturada indefinida o durant un període determinat, això ho acordaran els afiliats del sindicat el 2 de setembre.

En un comunicat de la comissió permanent executiva, l'STEI-i ha informat que aquest dimecres ha acordat convocar, a totes les illes, assemblees d'afiliats que treballin en l'ensenyament públic per a dia 2. En aquestes reunions s'haurà de decidir si l'aturada del 13 serà "vaga indefinida o vaga sostinguda en el temps".

L'executiva del sindicat també proposa als professors que la primera setmana de setembre es facin assemblees a les escoles i instituts per "ratificar els calendaris de mobilització". A més, avisarà els altres sindicats i l'Assemblea de Docents de la seva decisió per mirar d'aconseguir "la màxima unitat d'acció que obligui l'administració a negociar". L'STEI-i confia que podrà arribar a un consens amb els altres sindicats i l'Assemblea de Docents.

El sindicat majoritari en el sector educatiu insisteix que vol començar un procés negociador amb el Govern "que impliqui la retirada immediata dels expedients sancionadors als directors i directores dels instituts de Menorca", tal com ja varen demanar dia 1 els sindicats a través de la Junta de personal docent.

L'STEI-i insisteix a demanar la retirada del decret del trilingüisme i de la llei de símbols; "la recuperació de les plantilles, dels drets socials, laborals i econòmics tant del professorat funcionari de carrera com els del professorat interí"; i la recuperació de les eines d'atenció als estudiants "que tenien abans de les retallades duites a terme pel govern autonòmic".

La vaga, indefinida o no?

Hi ha una diferència clau entre l'Assemblea de Docents i els sindicats: la primera ha dit reiteradament que s'inclina per la vaga indefinida i els sindicats no ho tenen tan clar. No s'hi han negat, com a mínim per ara, però tampoc no la reivindiquen públicament tal com ho fa l'Assemblea. Alguns sectors no estan segurs del suport que podria tenir entre mestres i professors una iniciativa així. En aquest sentit, caldrà veure què diuen els mestres i professors a les assemblees per preparar les protestes.

Encara que no havia convocat la vaga indefinida, l'Assemblea de Docents ja havia començat diumenge a recollir les firmes que calen, segons la llei, per organitzar una reunió de treballadors en què es voti si s'ha de fer una aturada indefinida per setembre. El col·lectiu es va avançar als sindicats i ja va començar els tràmits necessaris per fer possible l'aturada sense comptar-hi, encara que això dependrà de la votació dels mestres i els professors en la reunió que vol convocar. Sense un sindicat, la vaga només la pot convocar la Junta de personal docent o una assemblea convocada amb les firmes d'un 40% dels afectats.

stats