MEDI AMBIENT
Balears 27/01/2017

L’Estat aprova ajudes urgents per pal·liar els efectes del temporal

El Govern demana que, pels importants danys materials, les Illes es declarin zona greument afectada

Carmen Buades
3 min
A la imatge superior, els efectes del temporal a Mallorca; a la part inferior, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, reunit ahir amb els pagesos de Sant Jordi per valorar-ne els danys.

PalmaEl govern central va aprovar ahir durant el Consell de Ministres destinar gairebé 100 milions d’euros a ajudes urgents per pal·liar els efectes del temporal que les darreres setmanes ha causat estralls tant a les Illes Balears com a altres comunitats de l’Estat.

Els doblers sortiran tant del fons de contingència d’execució pressupostària com dels pressupostos de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències i finançaran, segons va anunciar el Ministeri d’Hisenda en un comunicat, els desperfectes causats en les infraestructures municipals, en les xarxes viàries, en el domini públic hidràulic i a la costa, en la xarxa estatal de camins naturals i en les explotacions agrícoles i ramaderes.

Encara no s’han pogut valorar tots els danys de la pluja, el vent i la neu, però el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient valora en aproximadament 77,5 milions d’euros els desperfectes en el seu sector i el Ministeri de Foment fixa en 22,5 milions les ajudes necessàries per reparar danys de carreteres, ports, aeroports i infraestructures viàries.

Mesures complementàries

A les Balears, les conseqüències més catastròfiques del temporal s’han produït a Mallorca, on molts agricultors donen per perduda la collita i es varen arribar a tallar una trentena de trams de carreteres arreu de l’illa, alguns dels quals encara estan negats.

Per això, l’Executiu balear va demanar ahir al govern central que declaràs l’Arxipèlag com a zona greument afectada per les tempestes i que finançàs les ajudes necessàries per recuperar la normalitat a l’àrea sinistrada. A més, la portaveu del Govern, Pilar Costa, va explicar que el Ministeri hauria de subvencionar no només les peticions fetes per les persones físiques, les jurídiques i les corporacions locals, sinó que també hauria d’enviar ajudes per finançar la recuperació de totes aquelles instal·lacions de l’administració autonòmica que hagin pogut quedar tocades.

La portaveu va explicar que aquelles persones que vulguin sol·licitar una ajuda al govern central per pal·liar els efectes de la tempesta hauran de fer-ho individualment i, després, podran rebre la subvenció tant directament com a través de bonificacions a la Seguretat Social o a les quotes que es paguen d’IRPF.

Pagesos

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, s’ha anat reunint aquesta setmana amb els pagesos de diferents pobles del Pla de Mallorca, de sa Pobla i de Muro, a més dels pescadors de Cala Rajada, per avaluar els danys causats pel temporal. Ahir va visitar el Pla de Sant Jordi de Palma per escoltar les demandes dels horticultors perjudicats. Segons va explicar la Conselleria en un comunicat, els pagesos varen entendre que “les inclemències del temps formen part del dia a dia de l’agricultura”, però també varen recordar que “el que cal solucionar són els problemes estructurals del sector, com ara els costos energètics”. Per la seva banda, Vidal va defensar la necessitat de fer més visible un sector “intensiu en llocs de feina” que “s’ha de cuidar”.

Així mateix, durant la visita varen comparèixer veïns de la zona, que varen criticar “l’urbanisme a la carta, les parcel·lacions i el benefici ràpid sense pensar en les conseqüències” de què és víctima el Pla de Sant Jordi. Davant les seves demandes, Vidal es va comprometre a treballar conjuntament amb el Consell de Mallorca i l’Ajuntament per posar fil a l’agulla.

Una de les reivindicacions principals de la barriada és, de fet, solucionar de manera definitiva les inundacions habituals, que el desembre passat varen ser especialment greus i varen deixar diversos habitatges inundats. Com que estan per davall del nivell freàtic, quan les bombes treuen l’aigua es tornen a omplir. Des de l’Ajuntament de Palma i la Direcció General de Recursos Hídrics es treballa en una solució a llarg termini que podria implicar, fins i tot, recuperar els aqüífers de la zona per a consum humà.

stats