JUDICI CAS CAN DOMENGE
Balears 08/06/2013

L'Audiència veu "mala fe" en l'estratègia de Munar

La Sala augura novetats en el judici per les confessions

Antònia Artigues
3 min

Palma.El Tribunal de la Secció Segona de l'Audiència de Palma diu que Maria Antònia Munar, expresidenta del Parlament balear, ha actuat "amb mala fe processal" per haver canviat d'advocat a dos dies de l'inici del judici pel cas Can Domenge amb l'únic objecte "d'aconseguir la suspensió del judici i impedir que aquest es dugués a terme". Tot i que, segons la Sala, es tracta "d'una maniobra dilatòria de l'acusada", el tribunal adverteix que no perjudicarà el dret de Munar a la defensa i que per això n'accepta la suspensió.

Així ho explicà ahir la Sala en una extensa interlocutòria en la qual també indica que el nou advocat de Munar, José Antonio Choclán, va manifestar ahir telefònicament a la Sala la seva disposició a iniciar el judici dia 19. Si no ho hagués fet, ahir mateix s'hauria designat advocat d'ofici a Munar. La Sala afegeix que el termini oferit per a la preparació del judici és més que suficient.

A més a més, la Sala deixa entreveure en la interlocutòria que en el judici del cas Can Domenge es poden produir sorpreses derivades de les confessions de Bartomeu Vicens -que ha assegurat que ell, Munar, Nadal i UM cobraren 4 milions per l'adjudicació de Can Domenge- i de l'empresari que ha admès el pagament d'aquesta quantitat.

De fet, la Sala diu que el plantejament d'una suspensió del judici per les confessions (perquè es dugui a terme una instrucció suplementària sobre aquestes) "s'ha de posar de manifest en el moment processal oportú, que no és altre que el judici oral, una vegada que s'introdueixin en el procés aquestes revelacions o confessions efectuades per altres coacusats".

L'article 746 de la Llei d'enjudiciament criminal estableix com una de les causes de suspensió del judici l'existència de "revelacions o retraccions inesperades que provoquin alteracions substancials en el judici i facin necessaris nous elements de proves o alguna sumària instrucció suplementària".

Debat jurídic

En el cas Can Domenge, la cosa no és gens senzilla: d'una banda, perquè es pot interpretar que aquest article es refereix als delictes sobre els quals versa el judici i, d'altra banda, perquè en aquest cas ja s'està duent a terme una investigació sobre el suposat delicte de suborn lligat al concurs presumptament manipulat de Can Domenge.

Acordi el que acordi durant la vista el tribunal -continuar el judici relatiu als delictes de prevaricació, frau a l'administració i revelació d'informació mentre paral·lelament segueix la instrucció pel suborn o bé suspendre'l a l'espera de la investigació del suborn-, el que és ben cert és que aquesta qüestió formarà part del debat.

En la interlocutòria la Sala fa referència expressa a l'escrit de Vicens, en el qual -diu el tribunal- "admet que l'adjudicació de la finca de Can Domenge, a la regularitat de la qual se circumscriu aquesta causa, va ser manipulada i que tant el coacusat Vicens com suposadament Munar havien rebut una important suma de doblers per tal que el concurs esmantat fos adjudicat a Sacresa".

Així mateix, la Sala recorda que el fins ara defensor de Munar, Gabriel Garcías, va intentar primer la suspensió del judici davant l'Audiència i després ho va provar davant el Jutjat d'Instrucció. Allà denuncià l'escorcoll en el domicili de Munar derivat de les confessions de Vicens per entendre que s'havia tingut accés a determinada informació que, segons Munar, era essencial per la seva defensa, fet que la col·locava en una situació d'indefensió.

Aquests són els mateixos arguments que Munar va repetir davant la Sala. I, per això, la Sala arriba a la convicció que Munar va canviar d'advocat, atès que va veure que no prosperaren els seus intents anteriors d'ajornar el judici, en una maniobra "dilatòria".

Segons el tribunal, Munar renuncia al seu advocat només quan la Sala no resol la seva petició de suspensió del judici amb caràcter previ al seu inici, "decisió que engegava en orris, almenys en aquell precís moment, la pretensió de suspensió afavorida per la senyora Munar", apunta el tribunal.

Finalment, la Sala considera que el judici ja ha començat, perquè en la sessió de dia 6 es va produir la renúncia del Consell de Mallorca a les accions civils contra els bancs que concediren el crèdit a Sacresa, i que continuarà dia 19.

stats