CORRUPCIÓ
Balears 10/08/2013

L'Audiència confirma que Munar ha de seguir a la presó

Descarta, com ella demanava, la polsera telemàtica

Antònia Artigues
2 min

Palma.Ni la novedosa proposta de Maria Antònia Munar de col·locar-se una polsera telemàtica que permetés a les autoritats judicials tenir-la sempre localitzada no ha convençut l'Audiència de Palma. L'expresidenta del Consell de Mallorca s'haurà d' acostumar a viure a la presó perquè, per ara, no en sortirà. L'Audiència de Palma va rebutjar ahir el recurs de súplica plantejat per la seva defensa contra la interlocutòria del tribunal de la secció segona que en va decretar l'ingrés a la presó el 24 de juliol passat, just un dia després de ser condemnada a sis anys de presó per la venda fraudulenta del solar de Can Domenge.

Als magistrats que formen l'anomenada "sala de vacances" els han convençut els arguments de la Fiscalia Anticorrupció -que insistia en el risc de fuga de la líder de la desapareguda UM- i, contràriament, no els han fet canviar de parer els aportats per la defensa de Munar. La "sala de vacances" ha resolt que el risc de fuga es manté i descarta el sistema de la polsera de localització, tot confirmant la presó preventiva de Maria Antònia Munar.

Amb la decisió que es va conèixer ahir, Munar continuarà en presó preventiva. De fet, en aquest moment no té a l'abast cap possibilitat immediata de tornar a intentar que se li revoqui aquesta mesura.

El seu advocat defensor, José Antonio Choclán, ja advertia en el seu recurs que la sala "hauria de tenir en compte que la desestimació de la súplica (com finalment s'ha produït) no pot ser revisada per un tribunal superior i que, per tant, depenia de la sala mateixa la decisió final sobre l'encert de la privació de llibertat". Per aquest motiu, l'advocat insistia que mantenir una situació de privació de llibertat podria ser "irremeiable" si en un futur la sentència fos revocada pel Tribunal Suprem. Però l'Audiència ho ha tingut clar i ha confirmat la presó preventiva sense fiança.

Ara, les esperances de Munar just poden estar dipositades en el Suprem. El mes de setembre, el Tribunal Suprem revisarà la primera condemna contra Munar, a cinc anys i sis mesos de presó, pel cas Vídeo U. En aquest moment, si la sentència de l'alt tribunal fos favorable a Munar, possiblement la seva defensa intentarà de nou plantejar que surti del centre penal.

Onze anys i sis mesos

Precisament un dels motius que va emfatitzar la Fiscalia Anticorrupció -i que l'Audiència ha acceptat- és que l'expresidenta suma, entre les dues condemnes (la del cas Vídeo U i la de Can Domenge) 11 anys i 6 mesos de presó. Per tant, una variació d'aquesta situació podria replantejar la reclusió penitenciària. Però això només és una possibilitat perquè, evidentment, l'alt tribunal pot també confirmar la condemna.

En aquest sentit, la defensa de Munar argumentava, com un dels motius per assegurar que el risc de fuga era inexistent, que "es troba molt debilitada la idea del risc de fuga quan l'imputat té expectatives raonables que es revoqui la sentència". Idò Munar haurà de tenir posades ara totes les expectatives que això sigui així.

De moment, s'haurà d'aclimatar a la vida de la presó perquè no en sortirà, per ara.

stats