Balears 29/06/2017

L'Audiència Provincial confirma l'absolució de l'exconseller de Patrimoni d'Eivissa per la destrucció de jaciments

Els ecologistes del GEN consideren que la sentència no té sentit i que és "injusta", perquè "el delicte va quedar demostrat"

Anna Schnabel
2 min
Les conclusions de la comissió d'investigació han estat enviades a l'Audiència Nacional.

PalmaL’Audiència Provincial ha confirmat l’absolució de l'exconseller eivissenc de Patrimoni i l'exvicepresident del Parlament Joan Marí Tur per la destrucció de fins a 7 jaciments arqueològics durant la construcció de les autovies d’Eivissa. Fou acusat per la Fiscalia d'un delicte contra el patrimoni històric. Cal recordar que aquesta obra faraònica va comportar grans mobilitzacions de la societat civil, la qual s'hi mostrà majoritàriament en contra.

Igualment, l'exdirector general Antoni Arabí, el constructor Matias Arrom Bibiloni i el director de l’obra també foren absolts. Aquesta vegada, els ecologistes del GEN-GOB no recorreran la sentència, que és ferma, si bé la vicepresidenta del grup, Neus Prats, considera que el dictamen "no té gens de sentit" i és del tot "injust". Cal recordar que l'Audiència va obligar a revisar una sentència que arribava a aquesta mateixa conclusió. El tribunal la considerà "incongruent", si bé "ara la dona per bona", lamenta Prats.

Els fets es remunten al setembre del 2003, quan Marí va elaborar un informe en el qual es deia que no constava en la documentació de la Conselleria de Patrimoni l'existència de jaciments arqueològics que poguessin veure's afectats pel projecte de desdoblament del segon cinturó de la ronda d'Eivissa, si bé recomanava que les obres fossin sotmeses a supervisió arqueològica.

Danys

S'iniciaren les obres sense que la recomanació de l'exconseller fossin tingudes en compte per part de la constructora. El novembre del 2004 va produir-se la ruptura d'una cisterna púnica romana ubicada a la zona de Can Bufí. Marí va fer aturar l'activitat de l'empresa, que fou rellevada per Posidònia SL, integrada, entre d'altres, per dos arqueòlegs.

Fou llavors quan aquestes dues persones varen poder acreditar que la constructora anterior havia provocat danys a un edifici púnic situat entre la rotonda de Puig d'en Valls i de Jesús, la destrucció quasi total del camí Vell de Puig d'en Valls –declarat Bé d'Interès Cultural–, la destrucció d'una sitja d'època antiga, situada a prop de Can Misses, danys en una necròpolis romana del Puig d'en Valls i la destrucció d'un tram d'un aqüeducte romà de 2.000 anys d'antiguitat, entre d'altres perjudicis.

"Falta de proves"

No obstant això, els magistrats de la secció primera de l'Audiència Provincial de Palma consideren que no ha quedat demostrat que Marí i Arabí acordassin suspendre o no les obres, tal com hi estaven obligats per llei, ni si va haver-hi o no seguiment arqueològic.

stats