Balears 10/05/2017

L'Audiència confirma l'obertura del judici per als 84 controladors aeris acusats de sedició

El jutge desestima el recurs d'apel·lació interposat pels treballadors, que asseguren que "defensaran en el judici la seva innocència"

Anna Schnabel
2 min
L'aeroport de Son Sant Joan és el tercer que té més trànsit de tot l'Estat.

PalmaLa Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha avalat la decisió del jutge d'Instrucció, Juan Manuel Sobrino, que va considerar que existien indicis suficients per considerar que els 84 controladors aeris que van abandonar els seus llocs de feina als aeroports de Palma, Menorca i Eivissa podien haver incorregut en un delicte de sedició. L'Audiència desestima, per tant, els recursos d'apel·lació interposats pels controladors investigats i decreta l'obertura del judici oral per a tots els acusats.

Els magistrats apunten que en conformitat amb la doctrina del Tribunal Suprem l'arxivament de la causa que es decretà anteriorment "constitueix una decisió residual" i assenyalen que, en tot cas, "els dubtes han de resoldre's durant el judici oral". Tanmateix, el tribunal destaca que els fets investigats són complexos i que podria tractar-se d'un delicte de sedició o de vaga il·legal a càrrec de funcionaris públics que parteix de la suposició de la participació d'una col·lectivitat de subjectes, delictes que comporten una actuació conjunta".

Cal recordar que el jutge instructor decretà inicialment l'arxivament provisional de la causa, però l'Audiència Provincial estimà els recursos d'apel·lació del Ministeri Fiscal i l'acusació particular i ordenà la pràctica de noves diligències. Aquells fets van provocar diversos retards en els vols, falta d'informació, cancel·lacions i el successiu tancament dels sectors aeris. Finalment, es va declarar el tancament del trànsit aeri el 3 de desembre. El govern decretà l'endemà l'estat d'alarma i es desplegaren les forces militars. El trànsit no es va reprendre fins unes hores després.

Per part seva, el portaveu dels controladors aeris, David Zamit, ha assegurat a l'ARA Balears que "defensaran la seva innocència durant el judici". Igualment, Zamit ha recordat que l'acusació presentà recurs contra l'arxivament, demanant els certificats mèdics aportats pels treballadors. El forense els examinà i considerà que eren vàlids, si bé l'acusació va considerar que aquest fet no quedava clar. El recurs, no obstant, va ser estimat pel jutge, decisió que l'Audiència ara avala.

"No hi ha cap element nou des del sobreseïment de la causa per tornar a jutjar el mateix pel que ja se'n decretà l'arxivament". Cal tenir en compte que ja són una vintena els processos tramitats per aquest cas. "No va haver-hi cap vaga", ha reiterat el portaveu, que ha explicat que "AENA tancà l'espai aeri, si bé aquesta va al·legar que els treballadors havien abandonat els seus llocs de feina". Amb tot, "la companyia ja va reconèixer aquest fet en seu judicial" i "nosaltres no teníem aquesta potestat", ha afegit. El que passà realment, assegura Zamit, és que arran del decretament de l'estat d'alarma els treballadors van patir ansietat i molts varen requerir assistència mèdica.

stats