FITA A FITA
Balears 10/09/2013

L'Arenalet d'Albarca

Joan Carles Palos
2 min

Aquesta setmana anam al nord-est de l'illa per oferir-vos un itinerari costaner pel Parc Natural de la Península de Llevant, al terme d'Artà. La ruta sol ser l'accés dels excursionistes que volen passar uns dies al refugi de l'Arenalet d'Albarca, un dels tres que hi ha als dominis del parc, o que cerquen gaudir a l'estiu de les cales i platges pràcticament verges que hi ha.

La volta és d'un gran interès. Amb una extensió de més de 1.400 hectàrees, el parc està constituït per hàbitats mediterranis, com els alzinars, els ullastrars i els pinars, a més dels penya-segats, les platges arenoses i les torrenteres. Tot plegat es combina amb els ecosistemes agraris creats al llarg del temps, formant una de les zones de paisatge més riques i diverses de Mallorca. Per tot això, cal no sortir dels tiranys assenyalats.

Amb els valors naturals, també hi trobam els patrimonials i etnològics, caracteritzats sobretot per la presència de les torres de la talaia Moreia i del Matzoc, entre d'altres.

Però la zona que visitam avui ha estat tristament famosa per l'incendi que fa dues setmanes arrasà prop de 500 hectàrees entre Cala Mesquida i Cala Mitjana, al terme municipal d'Artà, tot i que la nostra intenció és retre homenatge al grup d'excursionisme Un raig d'Artanencs, que celebra el vint-i-cinquè aniversari de la seva fundació.

Itinerari

El punt de partida és Cala Estreta, on accedirem per la carretera que connecta Capdepera amb Cala Torta.

A l'esquerra de la cala, trobarem el camí dels Carabiners, que ens menarà a l'Arenalet, on arribarem en una hora i mitja. Passarem primer per Cala Dèntol i després per la platja del Matzoc, des d'on ens enfilarem sobre el penya-segat costaner que dóna nom a la platja i a la torre.

La torre d'Albarca o del Matzoc és d'observació i de defensa construïda en el segle XVIII per a la vigilància del canal de Menorca, a causa de la dominació britànica de l'illa. La porta d'accés original és a mitjan altura, tot i que després se n'obrí una a la planta baixa. A la terrassa hi accedim per una escala de caragol, on encara trobam un dels tres canons que posseïa.

El camí continua i, després de la visita a la torre, hem de baixar de nou fins a seguir el tirany que voreja la mar i que ens conduirà a la platja de la Fontsalada i l'Arenalet d'Albarca, la destinació final.

Si hem quedat a dormir al refugi, val la pena aixecar-se a trenc d'alba per pujar a la talaia Moreia o torre del puig de Son Morey (434 m). La meitat del recorregut es fa per pista i la resta per un tirany perfectament fitat. Era una torre de vigilància o senyals molt important, que ja apereix documentada en els segle XVI i que comunicava amb la torre de Son Jaumell. Avui dia, és la talaia perfecta per observar el relleu del parc, amb el puig de Tudosa (441 m), la Talaia Freda (564 m) i el puig del Porrassar (491 m) en primer pla.

stats