TRIBUNALS
Balears 29/07/2013

Josep Juan Cardona, condemnat a 16 anys de presó pel cas Scala

En el cas Scala, desset persones foren acusades d'integrar una trama que saquejà 11,5 milions d'euros de l'erari públic

ARA Balears
2 min
L'exconseller de Comerç Josep Joan Cardona està acusat de set delictes en el cas Scala.

PalmaL'exconseller de Comerç, Indústria i Energia entre els anys 2003 i 2007, Josep Juan Cardona (PP), ha estat condemnat a setze anys de presó i 2,25 milions d'euros de multa arran del cas Scala pels delictes d'associació il·lícita, malversació, falsedat documental, frau a l'administració i suborn. El fiscal ha demanat una vista de mesures cautelars arran de la sentència i previsiblement demanarà l'ingrés en presó provisional de l'exconseller.

És la condemna més alta decidida mai per a un polític a les Illes Balears i una de les més altes dictada mai a tot l'Estat. A més, però, l'exdirector general de Promoció Industrial del Govern, Kurt Viane, ha estat condemnat a cinc anys i cinc mesos de presó; l'exgerent del Consorci de Desenvolupament Econòmic de Balears (CDEIB), Antònia Ordinas, també ha estat condemnada, a tres anys i vuit mesos. Tots dos varen admetre els fets dels quals se'ls acusava. La sentència té més de 600 pàgines.

En el cas Scala, desset persones foren acusades d'integrar una trama que saquejà 11,5 milions d'euros de l'erari públic. L'Audiència les havia citades totes avui per comunicar-los la sentència. La Fiscalia Anticorrupció va demanar 51 anys i 9 mesos de presó per als acusats, dels quals 21 anys corresponen a qui el ministeri públic considera el màxim responsable de l'espoli: el conseller de Comerç, Indústria i Energia entre els anys 2003 i 2007, Josep Juan Cardona (PP).

Quinze dels desset imputats van acceptar les penes sol·licitades per la Fiscalia mitjançant conformitats que suposen l'aplicació d'atenuants de confessió i reparació del dany.

Les multes reclamades ascendeixen a 9,38 milions d'euros. La responsabilitat civil sol·licitada s'ha incrementat de 8,27 milions a 11,5 milions d'euros i 1 milió de dòlars, perquè té en compte les quantitats íntegres de fons públics defraudats.

L'exconseller Cardona afrontava una petició de 21 anys de presó, multa de 7,5 milions d'euros i una responsabilitat civil d'1,2 per set delictes: associació il·lícita, malversació de cabals públics, delictes continuats de suborn, prevaricació, falsedat documental per funcionari i en document mercantil, i frau a l'administració.

En la seva exposició final en el judici, que va concloure a principis de maig, el fiscal anticorrupció Pedro Horrach va assegurar que el cas Scala era un exemple pur del que "és la corrupció". Segons Horrach, el testimoniatge de la penedida Antònia Ordinas, exdirectora del Consorci per al Desenvolupament Econòmic de Balears, "és un relat detallat del saqueig sistemàtic dels comptes públics". L'advocat de Cardona, Miquel Arbona, en va demanar l'absolució i va qüestionar la confessió d'Ordinas.

stats