PALMA
Balears 13/02/2015

El Jonquet celebra cinc anys com a BIC advertint que "encara no està salvat"

La plataforma reconeix la tasca dels que defensaren la declaració, recrimina a Acciona que la impugnàs i reclama a Cort un vertader pla de protecció

Lluís Planas
4 min
Toni Sorell, un dels portaveus, mostra el diploma negre per a Acciona. ISAAC BUJ

PalmaEs tractava d'una celebració que va haver de ser ajornada en el seu moment. La declaració del barri del Jonquet com a Bé d'Interès Cultural (BIC) va complir cinc anys el passat 5 de novembre. Però en aquell moment l'associació de veïns i la plataforma Salvem el Jonquet tenien feines més importants i urgents: redactar al·legacions al Pla Especial de Protecció (PEP) que l'Ajuntament de Palma havia aprovat de manera inicial, amb els vots en solitari del PP. Tres mesos després d'això, la festa ha pogut ser més grossa —hi ha hagut discursos, ensaïmada i moscatell—, perquè els tècnics de Patrimoni del Consell de Mallorca han tombat en aquest temps aquell pla que, els veïns i la plataforma, denunciaven que era més aviat de "destrucció" que no de "protecció".

Tot i que la celebració d'aquest dijous al Teatre Mar i Terra era per commemorar els cincs anys com a BIC, el Jonquet continua advertint que "encara no està salvat", però afegint que "però hi som a temps". Ho ha dit un dels portaveus de la plataforma, Toni Sorell, que juntament amb Pep Balaguer i Margalida Rosselló ha donat lectura al discurs de l'acte que ha servit per reconèixer la tasca i mostrar l'agraïment cap a totes aquelles persones que han donat suport a la protecció d'un dels barris més emblemàtics de la ciutat.

Especialment s'ha fet així amb els tècnics que des de l'Ajuntament, el Consell, la UIB i diverses entitats que defensaren davant els tribunals la protecció (Catalina Cantarellas, Magdalena Riera, Francesca Cursach, Antoni Lozano, Bartomeu Bestard, Josep Massot i Gabriel Oleza) així com dels arquitectes que participaren en la redacció del PERI (Pla Especial de Reforma Interior) de l'any 1985, Tomàs Fortuny i Joana Roca, un planejament que es considera el model sobre el que s'hauria de sostenir la protecció del barri. Tots a ells la plataforma els ha lliurat un diploma de reconeixement per la seva estima al Jonquet

La plataforma, integrada per l'associació de veïns, el GOB, ARCA i l'OCB, també ha aprofitat la celebració de l'efemèride per recriminar l'actitud de la promotora Acciona Immobiliària, a qui se li farà arribar i un diploma negre en aquest cas i que impugnà davant els tribunals la declaració de 2009 com a BIC. Finalment el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) desestimà l'estiu passat el seu recurs i validà la protecció. La promotora té un projecte per a la construcció d'un aparcament soterrat amb 384 places de rotació, perforant el talús que dóna a la façana del passeig marítim i com a entrada a uns locals comercials, també soterrats i amb façana al passeig. En el solar darrere el teatre Mar i Terra, s'hi podrien construir 65 habitatges en edificis de planta baixa més dues.

Entre la degradació i l'especulació

"Esperam que el nou PEP que pugui redactar l'Ajuntament reculli les suggerències fetes per la plataforma", han reclamat els portaveus, perquè esdevingui "una protecció efectiva i respectuosa". Han recordat així que aquestes se centren en que no es perfori el talús per fer cap aparcament ni centre comercial, que no es destrueixi la plataforma geoformofològica que sustenta el Jonquet i que es respectin les tipologies urbanístiques i constructives tradicionals del barri. "Bastaria que es complís la Llei de Patrimoni per aconseguir-ho", han sentenciat, recordant que és aquesta legislació la que empara el barri com a BIC per damunt de qualsevol altre planejament urbanístic.

En el discurs també s'ha recordat la història del Jonquet, sempre amenaçada per la degradació o l'especulació urbanística, des del pla Alomar de l'any 1943 que declarava el barri com a "Zona 04" perquè fos arrasat, passant per la manca d'aigua corrent i clavegueram que encara existia a finals dels anys 80, fins al "procés especulatiu" iniciat el 2002 sobre les zones més atractives, les del Mar i Terra i dels Rentadors. Així, sota el mandat de Joan Fageda es modificà el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i s'impedí la materialització de la rehabilitació prevista en el PERI de l'any 1985.

Reunió amb el batle i regidor

La plataforma havia plantejat l'acte com a una celebració perquè la ciutat se sentís orgullosa del seu únic barri que gaudeix de la declaració com a BIC. Per aquest motiu la llista de convidats era extensa, entre autoritats actuals i d'altres que participaren en el seu moment en el procés que acabà aprovant el Consell de Mallorca l'any 2009, durant l'etapa del Pacte. Molts dels convidats no hi han acudit, entre ells el batle de Palma, Mateu Isern, que excusà la seva presència per trobar-se de tornada del seu viatge a Roma. Sí ho ha fet el tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls, acompanyat de la regidora del districte de Ponent, Belén Soto.

Tant el batle com el regidor d'Urbanisme es reuniren la setmana amb representants de la plataforma. Els hi asseguraren que Cort està treballant en la subsanació de les deficiències detectades en el PEP pel Consell, sense poder garantir que el nou planejament es pugui tornar a dur aprovació abans de les eleccions. A l'acte hi ha estat present la directora insular de Cultura, Catalina Sureda, mentre que Joan Rotger, vicepresident del Consell, també s'ha excusat. En representació de l'Ajuntament també hi han assistit la regidora socialista i exresponsable d'Urbanisme, Yolanda Garvi, així com els tres de MÉS, Antoni Verger, Antoni Noguera i Neus Truyol, a més d'altres excàrrecs municipals i insulars durant la passada legislatura. El secretari general de Podem Palma, Carlos Saura, hi ha anat acompanya d'altres membres del seu consell ciutadà.

stats