VINYÒVOL
Balears 20/08/2016

Joan Oliver Solà: “Ara es vendria tot”

Acostem-nos a un petit viticultor i llegiu el que ens diu Joan Oliver Solà, felanitxer nascut l’any 1955, un peculiar viticultor de sis quarterades a la zona de Son Nadal i els Esmassos

Andreu Majoral
3 min
Joan Oliver Solà: “Ara es vendria tot”

FelanitxParlar de com anirà la verema és un clàssic aquests dies, i la veritat és que és difícil fer-ne una predicció, ja que depèn d’una multitud de factors i no tenim una bolla de vidre. Allò cert és que els protagonistes d’aquesta època són els pagesos que han anat treballant, cuidant, aviciant la vinya i ara colliran el fruit que tant de temps han esperat. Acostem-nos a un petit viticultor i llegiu el que ens diu Joan Oliver Solà, felanitxer nascut l’any 1955, un peculiar viticultor de sis quarterades a la zona de Son Nadal i els Esmassos que enguany repartirà, com si fos un rei mag, raïm a cinc cellers de diferents pobles de Mallorca.

Nedàreu a contracorrent; per què passàreu de fer feina a una oficina a fer de viticultor?

És una inconsciència perquè és un món que desconeixes, però va ser un somni que perseguia durant molta estona i, quan les meves nines varen tornar grans, vaig poder prendre la decisió.

Una inconsciència o és que vàreu veure que de la vinya es pot viure bé?

Sí, ara comença a anar bé. És un moment que pots fer aquest canvi de vida, encara que a l’inici no en saps ni mica. És cert que en el meu cas vaig acudir als amics, xuclant informació com una esponja, fins i tot vaig anar a Google, i quan surt bé, estàs ben content.

Com foren els inicis?

Jo vaig començar al 2005 plantant dues varietats negres dins una quarterada, concretament callet i sirà. Vaig seguir les recomanacions d’un tècnic de Felanitx que nom Francesc Grimalt. Del callet n’estic molt content, el sirà em fa passar pena sempre; ara encara en pas, ja que de vegades el raïm es podreix al final de tot. Després vaig decidir plantar varietats blanques: primer la francesa chardonnay i darrerament he apostat per les varietats autòctones i especialment premsal blanc i giró blanc.

Els raïms blancs són els més demanats ara?

Sí, són molt cercats, però ara es vendria tot, encara que no sé fins quan durarà. Aquesta verema ja fa molt de temps que tot està emparaulat, però encara no venut i ni prop fer-hi cobrat -esbossa una bona rialla. La veritat és que hi ha una gran demanda de raïm i tots els viticultors estam contents.

Com preveis aquesta anyada?

És difícil, però la part positiva és que fa un estiu molt suau, agradable, molt bo per a la vinya, i la part negativa és que primer vàrem tenir un poquet de míldiu, després una mica de cendrada i ara tenim molt de moscard verd, que fa molt de mal.

El moscard verd o ‘Empoasca’ és una nova plaga preocupant a Mallorca?

Sí, des de fa uns anys i sobretot aquest. Jo faig vinya amb ecològic i tenim moltes menys armes i seguim les recomanacions dels experts. Tenim les piretrines (extretes dels fruits i flors del piretre) i azadiractrina (producte derivat de les llavors de nim). Però com que és un problema nou, no estam segurs i no sabem com reaccionaran; només em queda resar un parenostre. S’ha d’entendre que jo visc només d’això, ho tenc tot estès a defora i, per tant, m’ho jug tot.

Vós coneixeu la pagesia al llevant de Mallorca. Creis que als viticultors els van millor les coses?

Dins la pagesia és l’únic que funciona. Les oliveres diuen que també, però ja han de ser moltes quarterades, a nivell més industrial. La gent està deixant molts dels cultius d’altres fruiters. Aquesta és la meva percepció, encara que no en tenc dades; però sí que veig el que passa al meu costat. Crec que el que manté un poc el territori és la vinya.

Vi recomanat per l’entrevistat

Negre de Picot negre, celler Vi d’Auba (Felanitx)

Us recoman el Picot negre del celler felanitxer Vi d’Auba. Trob que és un vi molt ben elaborat. És un vi quasi de laboratori, molt cuidat, detallista, i al final a la boca es presta, fa molt bon beure i no té una elevada graduació, cosa que s’agraeix. Crec que la relació qualitat preu és dels que estan més bé a Mallorca.

stats