Balears 22/08/2013

Joan Bonnín: "Fa més de 14 anys que no s'ha fet prevenció a Capdepera"

Propietari de l'agroturisme de Son Barbassa. Les flames arribaren a les portes de la finca, que encara s'està regenerant de l'incendi de 1999

Mercè Pinya
1 min

Com us assabentàreu de l'incendi?

Era a Menorca de vacances amb la meva família. Sopàvem quan ens digueren que es veia foc. No ens ho podíem creure. Vèiem les flames des de l'altra banda i no hi podíem fer res. Ahir dematí vaig agafar el primer avió cap a Mallorca.

Va ser una nit llarga?

Molt. Vaig estar pendent constantment de les 24 persones allotjades a l'agroturisme i, tot i que el foc arribà a les portes de la finca, no vàrem haver de traslladar-los. Els bombers feren feina durant tota la nit fins que devers les 4.45 h aproximadament pogueren donar el foc per estabilitzat en aquesta zona. S'ha fet una bona feina perquè s'hi va actuar ràpidament.

No és el primer foc que crema Son Barbassa...

No, tristament. L'any 1999 les flames arribaren fins al que avui és la piscina i cremaren oliveres centenàries. Aquesta vegada ja només ha pogut calcinar càrritx, mates i algun ullastre i pins joves nascuts arran de la sembra que va fer el Govern fa tretze anys.

Des de llavors, s'hi ha fet prevenció?

No. En 14 anys a Capdepera no s'ha fet res en aquest sentit. Al Parc del Llevant s'ha fet feina, però aquí els darrers 20 anys no s'han fet ni faixes ni perímetres de protecció, i això és una bomba de rellotgeria.

I vós, teniu la finca "arreglada"?

Jo tenc un pressupost demanat i aquest hivern em gastaré 20.000 euros només a posar el perímetre de protecció. Si volgués fer tota la finca "neta", m'hauria de gastar 50.000 euros.

stats