24-M
Balears 24/05/2015

Il·lusió i somriures a peu d'urna, però més gent a casa de la que s'esperava

La participació ha baixat de moment a les Illes, malgrat que cal tenir en compte que el cens també ha crescut amb més de 33.300 votants

Anna Mascaró
3 min

PalmaAl carrer, la percepció és que hi ha més participació. "Coa, hi ha coa!", afirma una votant en sortir del col·legi electoral de la plaça dels Patins: "El que no se sap és si la coa és perquè tenen por de Podem o perquè estan enrabiats amb el PP!". Si li pregunten qui guanyarà les eleccions, "no es pot saber, és impossible, perquè la gent no és sincera". Els presidents i vocals de les meses electorals també parlen d'alta participació: "Són les 14.15 h i 249 persones ja han vingut a votar i, pel que m'han dit, és més que l'any passat", afirma animat el president d'una mesa a l'Escorxador. Però la realitat, per ara, és que la participació és lleugerament inferior a la del 2011 (un 34,22% a les 14 h, enfront del 35,45% dels comicis anteriors), segons les darreres xifres aportades per la portaveu del Govern autonòmic, Núria Riera, i que en el conjunt de l'Estat només puja el nombre de votants a Madrid, Catalunya, Navarra i el País Basc. Cal recordar, no obstant això, l'augment considerable del cens electoral: 744.880 ciutadans de les Illes Balears estan cridats a les urnes, 33.354 persones més que en els comicis de 2011, quan només hi havia 711.526 votants al cens.

En aquestes, les eleccions de la incertesa, la majoria dels ciutadans illencs demanats per l'ARA Balears creuen que tornarà a guanyar el PP, "tot i que no traurà majoria absoluta", assegura una parella, "haurà de pactar, i això no és bo, perquè així no compleixen amb cap programa". Uns metres més enllà, una senyora conta un acudit: "Això és un que diu que votarà Alí Babà i els 40 lladres. I quan li diuen, 'i per què?', ell contesta que almenys a aquests ja els té comptats".

Per barris, les diferències en el nombre de votants són palpables. A Son Cotoner, el col·legi electoral és petit, i al migdia hi havia més del doble de vocals i responsables de mesa que no votants. Durant el matí, afirmen, hi havia més gent, però no gaire. "Tornaran a sortir els mateixos de sempre", afirma un dels pocs votants que hi ha, que no sembla conforme amb la seva pròpia predicció: "Jo crec que, si la participació puja, no serà per a ells –el PP–, sinó per a un altre partit" que "dugui les mans netes".

Si els obrers voten

"Saps què passa, que jo som gitano, i els gitanos no solem votar", assegura un jove que espera, assegut en un banc just al costat d'un col·legi electoral a Palma. "Cap dels partits que guanyin ens ajudarà, ni ens ajudarà a caure", hi insisteix. La baixa participació a les eleccions sol venir donada en part per les classes baixes, que s'abstenen de participar en la 'festa de la democràcia'. Encara no se saben les xifres totals de participació, i molt menys per barris, però basta passejar pels col·legis per veure diferències marcades entre els més cèntrics i els obrers.

No és que no tinguin interès per anar a votar, sinó que se senten apartats del sistema, no representats: "Són tots una colla de lladres. Després s'ajunten i es mengen la paella", assevera un home indignat que, abans de començar l'entrevista, ja adverteix: "Si em feis parlar, n'hi haurà que s'hauran de tapar les orelles, perquè diré la veritat, i és que només van a ocupar el càrrec". S'esperava que la tendència es començàs a invertir amb la promesa de l'auge de noves formacions a l'horitzó, però de moment el canvi no ha estat significatiu. "Jo crec que la gent jove enguany tindrà més ganes d'anar a votar", assegura un al·lot en sortir d'exercir el seu dret a vot. Ho sabrem al vespre. Els resultats provisionals es poden anar consultant a la següent pàgina web habilitada pel Govern balear.

stats