Balears 11/04/2014

IB3 salarà els informatius a partir del maig

La nova coordinadora lingüística ha explicat el canvi de model als treballadors en diverses reunions

Enric Borràs
2 min

PalmaA partir del mes de maig IB3 farà servir l'article salat en els informatius de la televisió i la ràdio autonòmiques. Ho ha explicat aquest divendres la nova coordinadora lingüística d'IB3, Maria Antònia Lladó, en una reunió amb els treballadors, segons que han confirmat a l'ARA Balears fonts relacionades amb la ràdio pública i el comitè d'empresa de CBM, l'empresa concessionària dels informatius.

Els periodistes d'IB3, doncs, canviaran l'article literari pel salat tot i que fins ara tan sols s'emprava en registres col·loquials, mai formals. El president, José Ramón Bauzá, té el costum d'emprar el salat en els discursos oficials -quan no empra el castellà- i l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) ja va defensar l'ús del salat en registres orals formals al llibre Les modalitats insulars. Recull de formes lingüístiques normatives de les Illes Balears.

De fet, Lladó depèn de l'IEB, que s'ha de fer càrrec del nou servei lingüístic d'IB3. El departament de Filologia catalana de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ja va criticar el llibre de l'IEB en una ressenya perquè prescindia del seu assessorament tècnic i va recordar que, segons l'Estatut, la "institució oficial consultiva per a tot el que es refereix a la llengua catalana serà la UIB".

Segons que han informat a l'ARA Balears fonts dels informatius d'IB3 Ràdio la coordinadora ha criticat als periodistes que diguessin paraules com "amanida" quan a les Balears es diu "ensalada" i d'altres termes semblants. També hauria assegurat que cada periodista ha de xerrar com li pertoca per la seva modalitat, amb els particularismes propis de cada illa o del català central en el cas dels que vinguin de la península, que no haurien de fer servir el salat.

Aquest divendres la lingüista s'ha reunit amb dos grups de redactors diferents de la ràdio. En una primera reunió hauria especificat que cadascú hauria de parlar amb el dialecte que és propi quan parli a través de les ones, donant a entendre l'article salat però sense especificar-lo. En la segona reunió, però, segons diversos testimonis, Lladó ha especificat que els qui salen habitualment quan xerren, perquè així ho marca la seva modalitat, ho hauran de fer als informatius. Els periodistes originaris del País Valencià i Catalunya, on només es fa servir l'article literari, en quedarien exempts.

Des del comitè d'empresa de CBM recorden que, des que es va obrir la ràdio i la televisió, als informatius no s'havia salat mai fins ara. Mentre que als programes, que eren més informals, es permetien registres lingüístics manco formals i, per tant, l'article salat. Aquest diari s'ha posat en contacte amb diversos treballadors de la televisió pública que han dit que avui no s'hi ha fet cap reunió sobre aquesta qüestió. Amb tot les directives del servei lingüístic que s'apliquin a la ràdio també s'aplicaran a la televisió autonòmica.

stats