Balears 09/08/2017

Has vist mai alguns d'aquests peixos?

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca publica per primera vegada un registre d'observacions de peixos rars de les Illes Balears

Ara Balears
2 min
Mai s'havia observat un peix globus a les aigües balears.

PalmaEls ciutadans de les Balears disposen des d'enguany d'una nova eina per conèixer la diversitat i riquesa de les aigües de les Illes. Per primera vegada, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha publicat un registre de Dades de peixos rars de les Illes (Dapera), corresponent al 2016, amb el qual es pretén recollir dades concretes d'aquestes espècies poc habituals.

En aquesta primera edició, s'han pogut recollir observacions de desset espècies, alguna de les quals no havia estat mai observada a les aigües de l'Arxipèlag, com el peix globus ('Diodon hystrix'). La necessitat de realitzar aquest catàleg venia en el 'Llibre vermell dels peixos de les Illes Balears' (2015). No només s'hi recullen exemplars rars, sinó també animals de talla excepcional, com tres llampugues capturades a Santanyí i que pesaren 64 quilos.

D'aquesta manera, les 17 espècies observades són:

Sorella ('Caranx crysos'), el peix globus, llampuga ('Coryphaena hippurus'), Mantellina ('Gymnura altavela'), tauró de boca dolça ('Hexanchus griseus'), cavallet de mar ('Hippocampus guttulatus'), salroig ('Isurus oxyrhinchus'), porc marí ('Oxynotus centrina'), 'Psenes pellucidus', 'Pseudocaranx dentex', clavell ('Rostroraja alba'), quissona ('Squalus blainville'), quissona ('Squalus sp.'), serpetó ('Syngnathus acus'), peix bada ('Syngnathus typhle') i peix cardenal ('Zu cristatus').

Segons indica la Conselleria, els registres d'aquest primer any són molt limitats, ja que aquest registre encara és poc conegut. Així, s'anima tots pescadors i aficionats a la mar a col·laborar-hi per recollir més dades de la riquesa marina de les Balears.

La publicació serà distribuïda a totes les entitats i associacions relacionades amb la mar, com clubs nàutics, confraries de pescadors i clubs de busseig, entre d’altres. A més, està disponible a la web de la Conselleria (especies.caib.es) i es pot sol·licitar a l’adreça electrònica esmentada.

Dapera 2016
stats