MEDI AMBIENT
Balears 05/03/2015

Els agents de Medi Ambient diuen que la reforma de la Llei de monts "ens degrada per protegir interessos"

CCOO enceta una campanya per aturar la reforma legislativa estatal, que convertiria els 56 especialistes autonòmics en auxiliars dels cossos de l'Estat

Jaume Perelló
2 min

Palma"Es veu que no interessa que es preservi el medi natural i es facin les actuacions que caracteritzen el cos d'agents de Medi Ambient. Ens volen rebaixar a subordinats dels altres cossos perquè es vol protegir els interessos", afirma Guillem Morlà, agent de Medi Ambient i membre de Comissions Obreres, per explicar la reforma de la Llei de monts que promou el govern de Mariano Rajoy, i que entre d'altres coses promou la "degradació a auxiliars dels cossos i forces de seguretat de l'Estat" de tots els agents de Medi Ambient autonòmics, expliquen des de CCOO.

56 agents de Balears, entre els de la Conselleria de Medi Ambient i els del Consell de Mallorca, aquests especialitzats en caça, es veuran afectats per la mesura. "Significa que quan vegem un fet presumptament delictiu en el medi natural, com un abocament de residu perillós, o altres accions davant les que ara tenim plena capacitat d'actuació perquè som l'autoritat, no podrem més que telefonar a la Guàrdia Civil i nosaltres mirar com es continua produint l'agressió, ja que no tindrem potestat d'actuar", afirma Morlà, qui no ha dubtat a qualificar la reforma d'aquesta llei com el "major atac patit per la nostra professió en els seus 140 anys d'història".

Per aquest motiu, CCOO ha posat en marxa una campanya que s'uneix a la que s'està fent arreu de l'Estat per intentar convèncer diputats estatals i governs autonòmics de la "importància d'aturar aquesta agressió contra les competències autonòmiques i contra la figura d'un agent de l'autoritat públic", afirma Pep Ginart, secretari de Funció Pública del sindicat. "Durant aquests darrers anys hem vist una vegada i una altra com s'atacava la funció pública, que és el garant més important que tenen els ciutadans en termes de promoure la igualtat i fer complir la llei, i ara els ha tocat als agents de Medi Ambient", sentencia.

Precisament alguns dels expedients denunciats per agents de Medi Ambient de la Conselleria, com el que afecta la finca de l'empresari detingut la setmana passada per la seva presumpta relació amb la trama de la Platja de Palma, no han estat tramitats i dormen en un calaix, com va avançar l'ARA Balears dissabte passat. "Ara, si s'aprovàs la llei, aquestes denúncies ja ni es podrien fer", ha assegurat Morlà.

La llei també té un altre punt molt conflictiu: és el que permetrà requalificar àrees que hagin estat afectades pels incendis forestals, tot i que hi haurà determinades restriccions. "En el cas de Balears, seria Gabriel Company qui tindria la darrera paraula sobre el que es pot urbanitzar després de l'incendi", ha dit irònicament Pep Ginard. El responsable de funció pública ha assegurat que, a més, "interpretam que la modificació de la llei que vol el PP va en contra del mandat europeu de tenir una policia mediambiental".

stats