Balears 19/04/2017

La Guàrdia Civil: "Xisco Gràcia viu perquè va actuar correctament"

La Direcció General d'Emergències i Interior ha destacat la "bona feina" i la "gran coordinació" de l'equip de treball que va intervenir en el rescat

Anna Schnabel
2 min
Membres de la Guàrdia Civil i el director general d'Emergències han explicat els detalls del rescat de l'espeleòleg Xisco Gràcia.

Palma"Xisco és viu perquè va prendre la bona decisió de quedar esperant en una bombolla d'aire de la cova subaquàtica i gràcies al bon treball conjunt de l'equip de salvament", ha afirmat aquest dimecres un dels membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil de Barcelona, Enrique Ballesteros, que va intervenir en el seu rescat.

El cap d'Emergències, Joan Pol, ha afirmat que jugà al seu favor el fet que la víctima fos l'espeleòleg subaquàtic Xisco Gràcia, a qui ha qualificat com una persona "d'alta fiabilitat", "psicològicament molt forta", i amb "una gran experiència" en aquesta activitat.

Cal recordar que dilluns passat Gràcia va ser trobat amb vida i en bones condicions físiques després de passar més de 50 hores sol en una bombolla d'aire dins una cova submarina. Hi va quedar atrapat dissabte en espera del rescat després que es trencàs el fil de guia utilitzat per trobar la sortida i s'acabàs la seva bombona d'oxigen.

Tal com ha explicat el director general d'Emergències i Interior del Govern, Pere Perelló, s'obrirà una investigació per evitar que aquestes situacions "tornin a ocórrer en un futur".

Tal com ha explicat el director general d'Emergències i Interior del Govern, Pere Perelló, s'obrirà una investigació per esclarir "responsabilitats" i per evitar que aquestes situacions "tornin a ocórrer en un futur". Amb tot, ha puntualitzat que aquest és el protocol ordinari a seguir en aquest tipus de situacions, ja que, si l'operació no hagués resultat exitosa, caldria obrir una investigació judicial. "Tenim molta gent que ve a les Balears" i per aquest motiu, Perelló considera que cal que els cossos de seguretat estiguin "ben preparats".

Amb la intenció de donar alguns detalls d'una de les operacions de rescat que ha resultat més "complicades" per tractar-se d'una cova inexplorada i de difícil accés, Ballesteros ha explicat que una altra de les decisions clau en el salvament fou el d'aturar l'operació durant unes hores per tal de deixar sedimentar les aigües amb la finalitat de guanyar visibilitat, tot i actuar a contrarrellotge. "Si s'arriba a presentar qualsevol problema, no rescatem a Xisco", ha assegurat Ballesteros.

stats