Balears 25/08/2013

Graveres, un sector indomable que acumula irregularitats

M. P.
1 min

Palma.La deixadesa municipal i la manca de voluntat política han estat claus perquè, al llarg dels anys, el de les pedreres hagi estat un sector dominat per les irregularitats. El 2008, un informe elaborat per la Conselleria d'Indústria i entregat a la Fiscalia Anticorrupció, donava xifres concretes del desgavell: un 85% de les explotacions de les Illes Balears no disposaven de tots els papers en regla per poder funcionar.

Actualment hi ha 124 pedreres que figuren com a actives. D'aquestes, 50 estan en explotació i restauració i 12 en restauració. L'any 2008, segons l'informe remès a la Fiscalia, hi havia 179 graveres en funcionament i només 26, un 15%, complien la llei. La irregularitat més freqüent és la manca de llicències municipals. Fins a 74 explotacions treballaven a ple rendiment sense disposar o bé de llicència d'obertura o bé de llicència d'activitats.

La declaració d'interès general és també un requisit indispensable perquè aquest tipus d'explotacions puguin funcionar. El 2008 hi havia 30 pedreres que, tot i haver iniciat aquest tràmit obligatori, no esperaren a tenir-lo per posar en marxa la maquinària.

Però si s'hagués de fer una classificació d'il·legalitats acumulades, l'encapçalarien les 49 graveres que ni havien iniciat els tràmits per sol·licitar l'interès general, ni tenien els plans de restauració aprovats.

Durant la legislatura passada, les denúncies creuades entre funcionaris destaparen irregularitats com la d'afavorir determinats enginyers de mines des de la mateixa administració.

stats