Balears 04/11/2016

El Govern reclama urgència a Madrid després de 320 dies de polítiques "selectives"

La presidenta balear, Francina Armengol, ha demanat a l'Estat reunir-se amb Mariano Rajoy i reobrir les negociacions amb la Comunitat

Martí Gelabert
2 min
El vicepresident del Govern, Biel Barceló, i la consellera de Presidència, Pilar Costa

PalmaEl vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha criticat aquest divendres que l'acció del govern en funcions, que ha arribat als 320 dies, ha suposat una "interinitat molt selectiva". En concret, ha advertit que "han pres les decisions que han volgut" i que per a aquelles altres envers les quals "no hi havia voluntat" han posat com a excusa la mateixa interinitat.

Barceló ha sortit en roda de premsa, després del Consell de Govern, per explicar que la presidenta balear, Francina Armengol, ha sol·licitat per carta una reunió amb Mariano Rajoy, investit recentment, per reobrir les negociacions pendents entre els executius. Uns problemes que el Govern titlla d'"històrics" i que necessiten "urgència". En aquest sentit, Barceló ha apuntat que des del Govern balear s'ha fet feina, però que s'han trobat davant un executiu (de Madrid) "que no complia". Per això mateix, ha reclamat que es torni a obrir el diàleg entre presidents i consellers i ministres homòlegs, per tal de desestancar la situació.

Si els nous ministres ajudaran a produir un ambient dialogant o si l'actitud de Madrid canviarà respecte de les Balears és un dubte que Barceló no s'ha atrevit a resoldre. Pel que fa al ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, que repeteix en el càrrec, el vicepresident balear s'ha mostrat prudent i ha dit que cal "esperar" per fer-ne una valoració. Ara bé, ha recordat que "queden molts temes pendents amb ell" i que, fins ara, no s'ha mostrat cap símptoma de canvi d'actitud. En línies generals, ha insinuat que "no es fa preveure cap canvi amb l'anunci de Rajoy". Pel que fa, concretament, als nous ministres, Barceló ha apuntat que "el fet que hi hagi cares noves podria ser una possibilitat d'esperança cap als acords".

Temes urgents

Entre els temes que el Govern balear veu més urgents de resoldre hi ha el finançament. "Som els que més aportam i els que menys rebem. Tenim un sistema perjudicial". Barceló ha recordat que el PIB balear se situava, el 2000, 24 punts per sobre de la mitjana i que, fins al 2015, va davallar 20 punts. Així, també ha criticat que l'índex de capacitat fiscal de les Balears és molt alt (n'és la segona comunitat), mentre que l'índex de finançament per habitant queda molt enrere del primer (n'és la novena).

Barceló també ha reclamat un nou Règim Especial de les Balears (REB) que estableixi mesures per compensar els costos de la insularitat, com la creació d'un fons específic. Ha criticat que l'arribada del REB s'està retardant força. El vicepresident balear ha denunciat que "des de l'arribada de Rajoy no s'ha enviat ni un sol euro més per a inversions estatutàries" i que encara no s'ha complert el protocol signat entre Armengol i Montoro per a la recuperació de 240 milions d'euros provinents del conveni de carreteres, que s'han de pagar en tres anys.

Entre d'altres mesures es reclama, de nou, la condonació del deute de 6.000 milions d'euros (critiquen que s'ha acumulat de diners recaptats de les Balears, que han enviat a Madrid i que s'han retornat en forma de préstecs). També es reclama el 50% del descompte per a transport marítim interinsular, la derogació de la LOMQE i les revàlides en matèria educativa, l'eliminació de la reforma laboral (que és "l'antítesi del que fem des del Govern", ha apuntat Barceló) i molts altres "temes pendents".

stats