Enbreu
Balears 13/08/2013

El Govern prohibeix el "gas de fer riure" als locals d'oci nocturn

La utilització d'aquest gas inhalat amb finalitats recreatives pot produir lesions i alteracions del sistema nerviós

Ara Balears
2 min

PalmaUna activitat lúdica perillosa

El Govern prohibirà el subministrament, la comercialització, la venda i el consum d'òxid nitrós, l'anomenat "gas de fer riure", amb finalitats lúdiques, després de detectar que la seva inhalació es fa servir com a forma d'oci a locals nocturns de les Illes i tenint en compte els seus perills.

La utilització d'aquest gas inhalat amb finalitats recreatives pot produir lesions i alteracions del sistema nerviós, com el deliri, com també de les cèl·lules sanguínies i pulmonars, que poden arribar a ser severes, i augmenta el risc d'accidents.

Aquests efectes es poden veure incrementats si les persones que inhalen el gas en aquests establiments el combinen amb begudes alcohòliques, amb el consegüent efecte multiplicador del risc per a la salut, o si són joves o adolescents.

Segons va informar ahir el Govern a través d'una nota de premsa, la Direcció General de Salut Públic i Consum ha posat en marxa un procediment administratiu per prohibir el subministrament i la comercialització de dispositius d'òxid nitrós.

9.763 globus de làtex, decomissats

Aquesta resolució prové del resultat de les actuacions conjuntes entre el departament de Salut Pública i la Policia Local de Calvià, que han detectat en diversos locals d'oci la comercialització i la dispensació als clients del "gas de fer riure" en dispositius que el permeten inhalar, com globus inflats amb aquesta substància.

Una vegada detectats els locals on s'oferia aquesta pràctica als clients, inspectors i policies locals han decomissat durant el darrer cap de setmana en diversos locals d'oci nocturn de Calvià 75 botelles de tipus sifó, 9.763 globus de làtex, 3.351 càpsules d'òxid nitrós plenes i 1.780 càpsules buides.

Així mateix, s'ha requerit als establiments que cessin en aquesta activitat, segons van explicar des de la Conselleria de Salut del Govern, davant el risc que suposa la comercialització d'òxid nitrós en l'àmbit lúdic i recreatiu, i per vetlar per la salut i seguretat dels consumidors, s'ha iniciat un procediment administratiu per prohibir-ne la comercialització.

L'Executiu ja va actuar l'any passat de manera similar per acabar amb el consum d'alcohol per inhalació, que també es va detectar que s'oferia als clients a establiments nocturns.

stats