LLOGUER VACACIONAL
Balears 24/08/2013

El Govern ni canvia la llei ni encalçarà els pisos turístics

Deixa la porta oberta que els consells regularitzin l'oferta i Menorca ho farà

Quim Torres
3 min
PAU AMB BATLES I CONSELLS  La cita del Govern amb batles i responsables dels consells cercava refer la divisió que ha provocat en el PP la regulació dels pisos turístics.

Palma.El Govern no canvia la Llei general turística i, per tant, no regularà com a oferta turística el lloguer vacacional de pisos i apartaments. Però permetrà que els consells que ho vulguin ho regularitzin i Menorca ja ha dit que ho farà. De moment, però, tot queda com està. I això vol dir que el lloguer de pisos i apartaments per dies es podrà continuar fent de manera legal, però no en tots els casos i mai com a activitat turística. Així, es podran llogar per dies amb un contracte d'arrendament perquè així ho permet la Llei d'arrendaments urbans (LAU). Però allò que no permet la Llei general turística de Balears és que en aquests pisos i apartaments s'ofereixin serveis turístics o que aquests pisos -i aquí és on rau la polèmica- es comercialitzin a través de canals turístics. El dubte, que no ha aclarit el Govern, és si les pàgines web que tant han proliferat oferint apartaments per dies o setmanes són un portal turístic. Si fos així, serien il·legals i l'activitat estaria prohibida. En qualsevol cas, l'Executiu no perseguirà activament l'activitat.

Aquestes foren les principals conclusions de la reunió que mantingueren ahir a la Conselleria de Presidència el vicepresident Antonio Gómez i el conseller de Turisme, Carlos Delgado, amb els responsables dels consells insulars i amb els batles de municipis turístics amb presència d'aquest tipus d'activitat, com Palma, Llucmajor, Alcúdia, Felanitx i Santanyí.

En la reunió, segons alguns dels presents, el Govern intentà tranquil·litzar els batles i responsables insulars i deixà caure que no prioritzarà l'activitat de perseguir el lloguer de pisos i apartaments, entre altres motius perquè no té mitjans per fer-ho. De fet, en acabar la trobada, el conseller Delgado recalcà que les inspeccions fetes fins ara enguany són molt inferiors a les d'altres anys, perquè els inspectors estan centrats en la legalització de places hoteleres i en l'autoavaluació de qualitat dels hotels. I apuntà que en el cas que no es declarin els lloguers via Llei d'arrendaments urbans és Hisenda qui ho persegueix.

Acord per no tocar res

Delgado també posà èmfasi a destacar que en la reunió s'assolí l'acord de no tocar res. El titular de Turisme afirmà que els consells d'Eivissa i de Formentera s'havien alineat amb el Govern en contra que es regularitzi com a oferta turística el lloguer vacacional de pisos i apartaments, que ara només està permès en habitatges unifamiliars aïllats, però va admetre que Menorca i Mallorca serien més partidaris de regularitzar-ho. I anuncià que si en el futur un consell ho vol regularitzar, el Govern modificarà un article de la Llei turística perquè ho puguin fer via reglament o a través del Pla Territorial. En el cas de Mallorca, el Consell hauria d'assumir abans les competències d'ordenació turística, que fins ara ha rebutjat.

El Govern atribueix la polèmica que s'ha generat a la desinformació i manté que el marc legislatiu no ha canviat ni amb la revisió de la LAU ni amb l'aprovació de la Llei general turística. Entén que un primer esborrany de la LAU, en què s'establia un mínim temporal per als lloguers, hauria provocat la confusió. I defensa que la Llei turística no ha restringit aquesta activitat; al contrari, l'ha ampliada des del moment que permet per primer pic que es consideri com a oferta turística el lloguer vacacional d'habitatges unifamiliars aïllats. El de pisos i apartaments queden fora de la llei, com fins llavors.

Menorca vol canviar la llei

Delgado recordà que fa més d'un any que la seva llei està en vigor i que fins ara no s'ha generat la polèmica. A més, incidí que els consells hi estaven d'acord, deixant entreveure malestar amb els de Menorca i Mallorca. El president de Menorca, Santiago Tadeo, no acudí a la reunió per un problema amb el vol, però després insistí que cal regularitzar aquesta activitat i apuntà que la intenció del Consell és "assolir un consens amb els diferents sectors implicats per modificar la llei i poder reglamentar-ho". La de Mallorca, Maria Salom, abandonà la reunió sense fer declaracions.

El Govern manté tesis similars a les dels hotelers i defensa que no s'ha de regularitzar aquesta oferta com a turística. Delgado al·legà que Catalunya i el País Valencià, que ho han regularitzat, no han assolit els objectius. Segons ell, la regularització no acaba amb l'oferta il·legal, perquè només "surten els números quan no es paguen imposts". I advertí que si es regularitzàs s'haurien d'exigir condicions similars a les dels hotelers i això implicaria garanties de qualitat, eliminació de barreres arquitectòniques o compra de places. I amb condicions així no afloraria l'oferta il·legal.

stats